Mind Education

Filmul de vineri: Three Identical Strangers

sursa: Netflix

Three Identical Strangers este un documentar realizat de Tim Wardle, apărut în anul 2018. În 2020 a fost adăugat în biblioteca Netflix, iar în urma recomandării unei prietene am decis să îl urmăresc și eu, în special după ce am citit intriga, care m-a făcut extrem de curioasă.

Pe scurt, protagoniștii acestui documentar sunt Edward Galland, David Kellman și Robert Shafran – tripleți separați la naștere, care se reunesc după nu mai puțin de 19 ani. Documentarul începe într-o notă caldă, plină de speranța – Robert (zis Bobby) ne povestește cum a ajuns să descopere că are un frate geamăn (pe Edward, zis Eddy) atunci când a călcat pentru prima dată într-un campus universitar din New York, iar toată lumea îl confunda cu Eddy. Cei doi s-au întâlnit la scurt timp iar povestea lor neobișnuită a ajuns în ochiul public. După câteva luni, povestea a fost descoperită de un al treilea băiat – David Kellman, a cărui înfățișare era identică cu a lor. Așa au ajuns acești tripleți să se regăsească și să fie fascinați unul de celălalt – de cât de similari erau nu doar la nivel de aparențe, ci și ca gesturi, pasiuni și abilități. Au ajuns să fie invitați la talk show-uri și chiar să își facă aparția într-un film, în cele din urmă deschizându-și o afacere împreună, un restaurant numit Triplets Roumanian Steakhouse.

În acest punct atmosfera filmului se schimbă, în mod gradual dar sigur, pe măsură ce aflăm mai multe detalii legate de copilăria acestor băieți. Urmează o paralelă foarte bine construită între dificultățile pe care le resimțeau (și încă le resimt) la nivelul sănătății mentale (de ex. Eddy a început să arate simptome depresive, vizibile mai ales dupa ce și-a întemeiat o familie) și evenimentele din trecut. Aflăm faptul că acești tripleți au luat defapt parte la un experiment realizat de către psihiatrii Peter B. Neubauer și Viola W. Bernard, care își doreau să afle dacă mediul sau genele au un impact mai mare asupra identității sau dezvoltării umane. Astfel, cercetătorii au selectat mai multe perechi de gemeni și pe acești tripleti din centrul de adopție Louise Wise, pe care i-au plasat în mod intenționat în familii cu statut socioeconomic diferit și cu stiluri diferite de parenting. Niciunul dintre părinți nu a fost informat de faptul că băiatul pe care l-au adoptat este defapt un triplet.

Nu voi mai oferi foarte multe detalii deoarece îmi doresc să va las să “descoperiți” singuri această poveste. În schimb, ce pot zice este faptul că acesta este un documentar care ar trebui urmărit cu mare atenție de oricine care lucrează în domeniul sănătății mintale, fie că suntem psihologi, psihiatri sau cercetători. Acest documentar ne arată cât este de important să avem compasiune față de ceilalți oameni, și oricât de mult ne-am dori să avansăm în ceea ce privește domeniul științific, nu ar trebui niciodată să sacrificăm principiile etice și să tratăm alte ființe pe post de “cobai” – după cum menționa și unul dintre tripleți.

Studiul prezentat în acest documentar nu a fost publicat, dar traumele și durerea cauzate de el sunt încă resimțite de către participanți. Tocmai din ce acest motiv trebuie să conștientizăm existența acestor experimente controversate din trecut, pentru a nu repeta aceste greșeli.