Mind Education

Filmul de vineri: Unfaithful sau Infidela

Săptămâna aceasta vă recomand filmul „Infidelă” (2002), în regia lui Adrian Lyne, cu Richard Gere și Diane Lane în rolurile principale. Așa cum îi spune titlul, este un film despre infidelitate, despre dragoste, pasiune, gelozie, și despre efectele care se răsfrâng asupra cuplului ca urmare a ruperii încrederii. Despre vinovăția cu care trăiește cel care trădează și despre durerea celui trădat.

Căsătoriți de 11 ani, Connie și Edward locuiesc undeva în suburbiile New York-ului împreună cu copilul lor. Edward are o afacere proprie care merge destul de bine, așa că el este cel care întreține întreaga familie. Connie are grijă de casă și copil și își petrece timpul rezolvând diverse lucruri pentru bunul mers al vieții lor de familie. Viața lor este liniștită și extrem de predictibilă.

Într-o zi ploioasă, plecată în oraș să cumpere diverse pentru petrecerea celui mic, Connie se ciocnește de Paul (Olivier Martinez), care o invită sus, în apartamentul lui, să își curețe rana rezultată în urma ciocnirii. Din acest moment, cu pași mărunți începe să se înfiripe ceva între cei doi – Paul, genul de bărbat boem, care trăiește din plin prezentul, Connie, prinsă în viața ei prea predictibilă.

De aici, urmărim transformarea prin care trece Connie, răvășită de vinovăție, dar cumva atrasă și în această aventură – gura ei de aer proaspăt în toată structura și liniștea plictisitoare. Prinsă între cele două părți din viața ei, îi este tare dificil să ia o decizie fără să sufere – la oricare ar renunța este ca și cum ar rupe o parte din ea. Pe de o parte, pasiunea, noul, viața boemă și spontană pe care i-o oferă Paul și pe de altă partea stabilitatea, liniștea, confortul și familia pe care i-o oferă Edward. În vâltoarea pasiunii, nu se mai ferește să iasă cu Paul în oraș. Bineînțeles, transformarea lui Connie este observată și de soțul ei care începe să suspecteze că ceva nu este în regulă și începe să fie mai atent la ce se întâmplă.

Nu vă spun ce se întâmplă mai departe, însă vă spun că este interesant de urmărit care sunt trăirile celor trei oameni implicați în această poveste. Cum, paradoxal, în om pot coexista o vinovăție cruntă, sfâșietoare și în același timp o pasiune extremă. Ce impact au suspiciunea, gelozia și sentimentul că ți-a fost trădată încrederea. Ce consecințe pot avea lucrurile care nu se discută la timp în cuplu. Cum înlănțuirea de lucruri nespuse poate conduce la dureri și suferințe profunde și, cum, dacă nu sunt gestionate matur, pot conduce la atrocități. Un film greu de digerat, despre un lucru privit cu dispreț și respingere, cu toate că e atât de des întâlnit. Dacă acceptăm că există și o tratăm cu înțelegere, ce putem învăța din infidelitate?