Mind Education

Filmul de vineri: Worlds Apart, 2015

Pentru această vineri, vă propun un film în regia și scenografia lui Christopher Papakaliatis, Worlds Apart, 2015. Povestea se desfășoară în Grecia modernă, prezentând pe alocuri atât contextul socio-economic dar și drama perfecționismului și a eficienței care, uneori, duce spre depresie sau chiar sinucidere. Acestea sunt aspecte inserate subtil printre cele trei poveşti de iubire pe care regizorul le prezintă în prim plan. Fiecare dintre cele trei fire epice reprezintă câte o poveste de dragoste a unei generații diferite, iar tema comună este „a doua șansă în iubire”.

Cuplurile formate sunt multiculturale, fiecare dintre ele construite din idila unui localnic și a unui străin, într-o perioadă istorică tulbure pentru Grecia. Filmul prezintă inițial povestea unei tinere  studente care se îndrăgostește de un imigrant sirian. Urmărește apoi povestea unui manager de vânzări al unei corporații care, aflat într-o căsătorie nefericită, se îndrăgostește de o tânără suedeză. Aceasta se complică atunci când cei doi află nu doar că lucrează pentru aceeași companie, dar ea este angajată pentru a reduce cu 30% numărului actual al angajaților. Cea de-a treia poveste de iubire se înfiripă între o casnică de vârsta a treia și un fost profesor de istorie din Germania care, la pensie, se hotărăște să se mute în Grecia. „Cu toții părem atât de diferiți la început, dar suntem atât de asemănători când ne îndrăgostim.”

Poveștile, care la început par separate, prind și mai multă forță pe măsură ce apar legături între ele. Fiecare în parte scoate în evidență modul în care renunțăm la a mai fi fericiți căci nu îndrăznim să credem că merităm să fim mai bine, să fim iubiți. Teama pe care o acumulăm odată cu relațiile eșuate, care nu au funcționat din cauza neputinței și a vulnerabilităților, se așterne încet încet asupra noastră și ne este dificil să ne lăsăm văzuți, să vedem și să acceptăm iubirea în viaţa noastră. Contextul prezent, deși ne menține în această stare de neîmplinire, pare mai confortabil în raport cu teama de a ne asuma schimbarea cu încredere și curaj.

Vă recomand acest film și pentru că susține ideea și mesajul că iubirea este singura care ne poate salva pe noi și poate salva lumea.

Vizionare plăcută!