Mind Education

Frumusețe atipică, pentru că nu toate femeile au 90-60-90

Ediția de iunie a revistei Marie Claire are ca subiect principal: frumusețea. Întreaga ediție e despre frumusețe în toate formele ei, Andreea Raicu apărând pe coperta acesteia. Dar e mai mult decât atât. În premieră, imaginile Andreei nu sunt prelucrate și o puteți vedea așa cum e ea.

În această ediție, Domnica Petrovai a fost invitată să răspundă la câteva întrebări legate de standardele de frumusețe și efectele lor asupra fetelor și femeilor. Iată mai jos ce spune ea:

Sunt realiste aceste standarde de frumusețe? Ce ar trebui să știe o tânără care nu se încadrează în aceste tipare?

Nu. Sunt nu doar nerealiste, dar și imposibil de atins pentru marea majoritate a fetelor și femeilor. Însă preocuparea pentru aceste tipare poate fi o formă de distragere a atenției de la nevoile reale, profunde ale unei fete și femei. De afecțiune, atenție, apreciere, siguranță, încredere, relaxare și stare de bine. Câte femei ați întâlnit să spună că sunt mulțumite de propriul lor corp? Cu adevărat. Fără gândul, dacă aș slăbi sau dacă aș fi altfel, aș fi mai fericită?

Uneori folosim preocuparea pentru acest tipar ca o scuză și o justificare pentru a amâna sau evita lucruri mult mai importante decât forma și greutatea corpului. Sigur, o grijă sănătoasă pentru corp este esențială. Starea noastră de bine este o abilitate pe care o exersăm și o practicăm când avem grijă de somn, mișcare, de nevoile corpului, relații ș.a.m.d.

Cu cât avem mai multă încredere în noi, necondiționată, cu atât teama de eșec și insecuritățile sunt mai reduse.

O tânără care nu se încadrează în aceste tipare și care se simte amenințată de acest lucru are un disconfort din altă parte. Nemulțumirea este interioară și o proiectezi în exterior. Te respingi tu pe tine și devii vigilentă la orice îți justifică teoria că nu ești suficient de bună, atrăgătoare, că trebuie să repari, să fii altfel pentru a fi demnă de iubire și apreciere. I-aș spune să caute răspunsurile și reasigurările în altă parte, nu în forma corpului. Să aibă curajul de a fi vulnerabilă și să învețe acceptarea necondiționată, validările externe pe care le caută îi vor amplifica nesiguranța. Nu îi vor aduce ceea ce caută.

Aceste standarde/tipare și mesaje socio-culturale sunt printre principalii factori care contribuie la scăderea încrederii fetelor și femeilor în propria lor atractivitate. Crește riscul perfecționismului, a narcisismul și depresiei. Te compari mereu, vrei să fii perfectă, ești nemulțumită de tine și asta te deprimă și îngrijorează. Pe de altă parte o tânără este vulnerabilă la aceste mesaje dacă relația ei de atașament cu părinții nu este una sigură și temperamental ei o face mai sensibilă la factori de influență externă. Sunt fete mai vulnerabile și altele mai puțin vulnerabile la aceste mesaje/standarde externe. Depinde, cum spuneam, de siguranța și încrederea pe care fata o are din relația cu mama și tatăl ei. O mamă confortabilă cu propriul ei corp, care îi modelează o feminitate sănătoasă, și un tată prezent emoțional sunt factori care cresc reziliența fetei.

Pe de altă parte mai este și biologia fiecăruia, temperamentul, fiecare corp este diferit. Această acceptare a diferențelor ar relaxa foarte multe fete și femei.

Nu ratați, așadar, această ediție a revistei Marie Claire!