Mind Education

Identitatea și impactul ei în starea de bine

sursa: unsplash.com

Construirea unei identități de sine stătătoare este o parte fundamentală a dezvoltării noastre mentale, emoționale și spirituale. Trăsăturile de personalitate, abilitățile, lucrurile care îți plac și cele care nu îți plac, sistemul de convingeri sau principiile, valorile tale și lucrurile care te motivează – toate acestea contribuie la imaginea de sine sau la identitatea ta.

Oamenii care pot vorbi cu ușurință despre aceste aspecte ale identității lor au de obicei o idee foarte clară despre cine sunt. Atunci când oamenii fac eforturi să le descrie sau nici măcar nu au idee care sunt aceste caracteristici, ne duce cu gândul la un sentiment de sine mai puțin definit.

Chiar dacă nu petreci mult timp gândindu-te conștient la identitatea ta, aceasta îți afectează în continuare viața. Dacă știi cine ești, îți permite să trăiești o viață cu scop, cu claritate și să dezvolți relații sănătoase cu ceilalți, prin urmare să ai grijă de sănătatea ta emoțională.

Toți copiii trec printr-un proces natural de atașament față de părinții lor când sunt bebeluși și apoi printr-un proces de separare de părinți, mai ales în timpul adolescenței. Detașarea de părinți este esențială pentru a funcționa într-un mod sănătos și matur în lume ca adulți.

Uneorii, însă,  părinții nu le dau voie sau spațiu copiilor să treacă prin faza de separare. Deseori se simt amenințați, trădați sau le este foarte teamă când copilul începe să ia propriile decizii. Cu alte cuvinte, nu li se permite să dezvolte o identitate separată de a părinților și un sentiment clar de sine. În schimb, sunt prinși și nediferențiați de părinți, la fel cum este un bebeluș.

Cum se manifestă interdependența și identitatea nedefinită?

Câteva semne de lipsă a granițelor, a unei identități nedefinite încă:

Cum ajungi să ai o identitate nedefinită?

Câteva semne că ai trăit experiențe de fuziune în familie:

Ce poți face?

Primul pas este să devii conștient de toate aceste lucruri care au un impact asupra ta, apoi să începi încet-încet să faci schimbări:

Aceste schimbări nu sunt ușoare și nu se întâmplă peste noapte, însă pas cu pas percepția asupra lucrurilor devine diferită, te simți mai încrezător, mai curajos, mai confortabil cu tine și cu ceilalți și pentru asta merită tot efortul, oricât de dificil ar fi pe moment și oricât ar dura în timp.