Mind Education

Împlinirea vine din profunzimea și grija față de relații

Photo by Oleksandr Pidvalnyi from Pexels

Într-un interviu acordat pentru sibiu100.ro, Domnica Petrovai reamintește cât de importante sunt relațiile. Ea a vorbit despre importanța reconectării cu noi înșine, dar și despre principalele nevoi care odată îndeplinite ne ajută să trăim o stare de bine:

Mindfulness-ul împreună cu psihoterapia, un stil de viață sănătos, mișcare, somn și re-conectarea în relații, este un bun instrument și pentru a preveni stările depresive sau anxioase și pentru tratamentul lor. Poate fi practicat și când avem sentimentul că nu ne putem opri mintea și gândurile, fie că sunt gânduri legate de viitor, îngrijorări, acele scenarii negative despre viitor sau reanalizăm ce s-a întâmplat în trecut.

Când suntem prezenți, conectați cu noi, ne vom accepta și înțelege mai bine, ne vom înțelege nevoile emoționale din spatele emoțiilor și gândurilor pe care le conștientizăm mai ușor. De exemplu, după o conversație dificilă cu partenerul sau colegul, dacă am fost reactivi și poate am criticat sau învinovățit, a ne lua un timp să ne înțelegem propria contribuție și responsabilitate personală în acel conflict este o foarte bună sursă de cunoaștere și înțelegere personală. Emoțiile și gândurile nu sunt cei mai buni sfătuitori în situații tensionate, conflictuale, însă sunt ghizi buni către propriile noastre vulnerabilități, puncte sensibile, nevoi neîmplinite sau abilități nedezvoltate.

Care credeți că sunt cele mai importante nevoi pe care fiecare dintre noi ar fi bine să le avem îndeplinite pentru a trăi stări de bine? La ce aspecte n-ar trebui nimeni să accepte compromisuri?

Fiecare dintre noi avem nevoie de un bun confort emoțional și mental, o bună sănătate mentală și fizică, relații de încredere și trainice, rezultate profesionale și personale care să ne dea sentimentul de competență, implicare și sens, și apartenență. Grija pentru sănătatea noastră mentală zilnică este esențială și practica prezenței este una dintre cele care sprijină cel mai bine starea de bine și o minte sănătoasă.

O minte curioasă va aduce bucurie și va menține vitalitatea.

Cum putem să aducem mai multă bucurie în viețile noastre? Dați-ne câteva sugestii sau sfaturi care să ne ajute să fim mai fericiți și mai împliniți.

Aș începe cu practica recunoștinței zilnice, personale și în familie. A doua practică zilnică ar fi împărtășirea experiențelor plăcute, satisfăcătoare cu cei dragi. Din păcate, oamenii adesea împărtășesc experiențele neplăcute, dificile și uită valoarea conectării noastre cu noi și cei dragi prin experiențele care ne dau bucurie. Împărtășirea acestor experiențe creează legături mai profunde între oameni, mai ales că mintea noastră are tendința de a selecta și reține informațiile negative, avem nevoie de un efort pentru a privi viața în complexitatea ei, cu momentele de plictiseală, disconfort, încântare și cu curiozitate. O minte curioasă va aduce bucurie și va menține vitalitatea. Împlinirea vine tot din profunzimea și grija față de relații, dintr-o muncă cu sens și din a fi prezenți și a ne conecta cu cei din comunitatea noastră. Izolarea și însingurarea mențin o suferință zadarnică.

Conflictele nerezolvate duc la violență și conflicte interioare.

Puteți citi întreg articolul aici.