Mind Education

Încrederea, punct de cotitură în viață. Solistul „Vama”, Tudor Chirilă, și actorul Bogdan Bob Rădulescu, printre susținătorii „Școlii Încrederii”

În instituțiile de învățământ care trec prin procesul “Școala Încrederii” studiază peste 25.000 de copii al căror destin poate să fie influențat decisiv de o doză de încredere venită la momentul potrivit din partea unui adult. Fie că visează, la un moment dat, să devină matematician, inginer sau biolog marin, încurajările venite din partea părinților și profesorilor au menirea să-i asigure copilului încrederea de care are nevoie pentru a se simți susținut. Dar cum ar fi arătat cariera lui Tudor Chirilă, spre exemplu, dacă părinții săi nu-i ofereau „porția” de încredere acasă, având în vedere că, la școală, nu s-a simțit acceptat, după cum chiar el mărturisește? Sau unde ar fi ajuns actorul Bogdan Bob Rădulescu dacă nu întâlnea, în liceu, un profesor care a ajuns să-i fie și mentor și să-i acorde încrederea de care a avut nevoie?

“(…) Eu mi-am luat porția de încredere de acasă. Am avut noroc de o familie care a crezut în mine. Școala nu m-a ajutat foarte mult. N-am fost un elev confortabil pentru profesorii care aveau nevoie doar de “yesmeni”, ca să-și ducă lecția la capăt cu succes. Doi sau trei profesori mi-au dat sentimentul că am și eu ceva de spus. Aici, fac o paranteză ca să spun că nu consider că încrederea acordată unui copil trebuie condiționată de excelență. Asta ar fi o junglă. Încrederea poate face dintr-un elev mediocru cea mai bună variantă a lui. Și asta e important, să fim cea mai bună variantă a noastră. Dacă primim încredere, s-ar putea să reușim și s-ar putea s-o întoarcem cândva, la rândul nostru. Închei cu un ultim gând: n-aș fi fost niciodată actorul care sunt acum (și sper să cresc) dacă un număr important de regizori (mai ales maică-mea) nu ar fi avut încredere să-mi acorde niște partituri extrem de grele. N-aș fi făcut nimic în muzică dacă colegii mei nu mi-ar fi dat șansa să cânt, să greșesc, să contribui, dar, mai ales, dacă familia mea nu m-ar fi lăsat de capu’ meu să frec casetofonul cu toate cântecele adolescenței. Din păcate, îmi amintesc prea puțin de încrederea pe care a plantat-o școala în mine. Ar fi bine ca asta să se schimbe”, a scris Tudor Chirilă, actor și solist al trupei Vama pe pagina sa oficială de Facebook, într-un mesaj de susținere al Școlii Încrederii.

“Când eram in clasa a opta am fost exmatriculat disciplinar. Primul elev din istoria școlii exmatriculat disciplinar…Țin minte și acum frica, teama de necunoscut, nesiguranța pentru ce va fi și lipsa de încredere simțită, la pachet cu lipsa comunicării astfel încât s-a ajuns la acea situație… 4 ani mai târziu, am terminat liceul ca șef de promoție și ceea ce simțeam era diametral opus. Și asta pentru că, în liceu, am avut parte, dincolo de educație, de un sentiment dătător de putere și aripi. Încrederea. Încredere care mi-a fost insuflată mai ales de dirigintele și profesorul meu de specialitate, un gentleman, un sportiv și un bărbat model pentru generații de elevi: Domnul Profesor Sandu Bărbuță, căruia îi mulțumesc foarte frumos pentru că mi-a dat încredere (…)”, și-a amintit actorul Bogdan Bob Rădulescu despre relația sa cu “încrederea” în școală.

Ție cine ți-a dat încredere și te-a susținut să ajungi ceea ce ești azi?