Mind Education

Jurnal de părinte: Băieții și felul lor de a fi

Când discutăm despre biologia băieților și a bărbatului este important să ne reamintim că testosteronul are o profundă influență în dezvoltarea lor.

Care este rolul lui? În primul rând explică agresivitate și nevoia de a fi canalizată sănătos, independența, competitivitatea, modul în care reacționează la stimulii externi, întreruperile în conversație, cum se eliberează de tensiune și nevoia de activități fizice. Pe de altă parte, stabilitatea, securitatea și o bună viață sexuală – scade testosteronul. Nivel scăzut al testosteronului înseamnă empatie crescută, atașament sigur față de copii și parteneră. Ceea ce înseamnă așteptări realiste de la bărbat – tandrețea și căldura înseamnă o scădere a testosteronului cu consecințele ei.

Găsiți aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:

 

Băieții tind să ocupe mai mult spațiu decât fetele și asimilează mai puține informații senzoriale. Băieții au nevoie de spațiu (fizic și emoțional) să se descoperă pe sine. Creierul masculin are capacități spațiale mai dezvoltate. Jocul băieților și jocul fetelor este o reflecție a lumii lor interioare. Acțiune/competitivitate sau conectare în joc. Creierul masculin funcționează pe principiul pornit: execuție sarcină, oprit – creierul feminin este treaz și activ în feluri în care creierul masculin nu este. Așa se explică faptul că după o activitate intensă băiatul și bărbatul au nevoie să se deconecteze pentru a-și reîncărca energia, de exemplu după școală sau muncă. O discuție cu ei despre cum a fost la școală sau muncă nu este neapărat o idee bună. Dați-le spațiu să se reîncarce. Nevoia mamei sau a femeii de a se conecta imediat devine o sursă de stres pentru ei. Așa că să aveți așteptări realiste – au nevoie de spațiu fizic și emoțional pentru a se deconecta și reconecta.

O altă diferență este că băieții sesizează mai greu zgomotul de fundal. Comunicarea mesajelor este mai bună vizual sau prin obiecte și mai puțin verbal – așa se explică alegerea jocurilor video de către băieți. Și faptul că aveți sentimentul că nu vă aude. Adesea este realitatea! Când îl întrebăm pe băiat sau bărbat este esențial! Mai ales când este vorba despre sentimente și trăiri.

Una dintre provocări pentru băieți și bărbați este cititul și comunicarea verbală – un decalaj de minim un an între fete și băieți – bărbații nu vorbesc! Așa că dacă credeți că o dovadă de iubire a soțului este să citească tot felul de cărți despre creșterea copiilor, vă înșelați – ei învață diferit! Nu spun că nu vor citi, însă vor învăța mai mult din acțiunile d-voastră decât din citit.

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.