Mind Education

Jurnal de părinte: Băieții și viața lor emoțională

Continuăm seria articolelor despre băieți de la Radio Cluj, iar astăzi Domnica Petrovai vorbește despre viața emoțională a acestora. Băieții sunt sensibili și plini de compasiune în felul lor – procesează informația emoțională într-un mod diferit. Sunt la fel de iubitori și grijulii, însă nu sunt ca și fetele. Nu în felul în care simte și gândește o fată.

Găsiți aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:

 

Cum sunt băieții?

Au nevoie de gratificare imediată – au dificultăți în amânarea recompenselor imediate și tendința de a trece imediat la rezolvarea de probleme. Ceea ce face valoros rolul lor în familie. Și, din păcate, adesea sursă de frustrare pentru femeie. Pentru că se așteaptă la ascultare și empatie într-un mod feminin.

Își eliberează emoțiile prin acțiuni – trântește ușa, merge cu pas apăsat, se joacă pe calculator etc. – îl poți observa cum se simte prin ceea ce face. Și sigur există riscul ca să fie respins pentru că nu este înțeles sau pedepsit pentru felul în care comunică. Ca și cum ar fi defect sau neadecvat. Nu ne mirăm că ajung bărbați cu o mare greutate în a vorbi despre propriile lor emoții.

Adesea reacționează mai târziu la o experiență emoțională și pentru că procesează informația de 7 ori mai lent decât fetele, dar și pentru că sunt focusați pe rezolvarea de probleme. Așa că nu vă așteptați să vă povestească imediat ce i s-a întâmplat la școală. Are nevoie de un timp și spațiu să conștientizeze și să înțeleagă experiența. Băieții atribuie emoții obiectelor și proiectează ce simt în exterior în spațiul de joacă sau alte contexte – cum se joacă.

O altă diferență este că exprimă și își eliberează emoțiile prin mișcări fizice într-un mediu care să accepte acest lucru. Să nu pedepsim nevoia lor biologică, ci să le oferim un mediu în care să se miște și să se exprime așa cum le este lor potrivit.

Băieții se detașează și își distrag atenția când experiența este una emoțională, ceea ce are beneficii (iar fetele pot învăța asta de la ei) dar și dezavantaje. Părinții au nevoie să îi învețe să revină după ce se detașează pentru a se reconecta și cu nevoile celorlalți. Intrarea în peșteră să însemne și ieșirea din peșteră. Confruntarea cu procesul după ce revine din peșteră pentru a nu încuraja evitarea. Empatia pentru băieți să fie promovată ca o misiune sacră, ca o sarcină de îndeplinit pentru a avea sens pentru ei.

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.