Mind Education

Jurnal de părinte: Când fiica ta nu se simte frumoasă

Când fiica ta nu se simte frumoasă. Iată un subiect despre care am vorbit recent în rubrica săptămânală „Jurnal de Părinte” de la Radio Cluj. Găsiți aici înregistrarea:

 

Fiica ta se simte bine în propriul ei corp?Cât se simt fetele confortabil cu corpul lor? Dar mamele lor? Și nu vorbim de narcisism. Multe din fete nu își acceptă și nu se simt bine în propriul lor corp. Când se compară fiica ta mereu cu altele, se plânge că se simte urâtă, neatrăgătoare?

O imagine corporală distorsionată, negativă crește riscul tulburărilor de comportament alimentarbulimia, anorexia, dar și a problemelor în relații, a depresiei și anxietății. Fata se simte neadecvată, defectă, se respinge, se compară mereu cu un standard, cu celelalte fete și tipare din reviste.

Are îngrijorări excesive legate de corp, mișcare, ce mănâncă și cum se îmbracă. Presiunea de a avea un corp la un anumit standard, imposibil de atins pentru marea majoritate a femeilor și fetelor, crește neîncrederea, perfecționismul (trebuie să fiu perfectă), sentimentul că nu ești suficient de slabă sau corpul tău nu este perfect și în consecință valoroasă, pentru a fi iubită, apreciată, pentru a fi fericită.

Identitatea ei este asociată cu această imagine externă și iluzie a fericirii și mulțumirii de sine. Femeia și corpul ei devin un obiect, sexualizat și în consecință folosit. Ce înseamnă grija pentru propriul tău corp, în afară de cât de slab și ce forme are corpul?

Ce poți face pentru fiica ta ca să se simtă bine în propriul ei corp?

În primul rând tu să ai o bună relație cu corpul tău, fără diete, plângeri legate de slăbit. Sănătos. Cu mișcare, mâncare conștientă, grijă pentru somn, relaxare și o bună relație cu partenerul. Fetele care se simt în siguranță și relaxate cu mama și tatăl lor sunt mult mai puțin vulnerabile să dezvolte probleme de imagine corporală.

Să se simtă apreciată și iubită necondiționat.
Să fie sprijinită să aibă o viață activă, cu mișcare, chiar dacă uneori, mai ales în perioada adolescenței tendința va fi să renunțe la sport pentru că nu se simte confortabil cu propriul ei corp.

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.