Mind Education

Jurnal de părinte: Când profesorul îl protejează pe copil de criticile și presiunea părintelui

Și, mai există cealaltă variantă, când profesorul are maturitatea emoțională și înțelepciunea de a construi relații sănătoase cu copiii, cu respect și responsabilitate și copiii simt că pot avea încredere și relația cu părintele este una nesănătoasă.

Un părinte critic, cu reproșuri, jigniri, bârfă și injurii  e un părinte nesănătos, datorită propriilor lui vulnerabilități și nesiguranțe. Și conversațiile dificile sfârșesc adesea prost. Mai ales cu copilul și, din păcate, și cu profesorul. Și, din nou, copilul pierde. Pierde încredere și pierde modelele de care are nevoie – de adulții de la care să învețe despre relațiile sănătoase. Ca și cum părintele are dreptul să fie abuziv cu profesorul și din păcate sunt mult prea multe situații în care profesorul nu se poate apăra. Și, de dragul copilului trebuie să rabde și să îndure agresiunea și criticismul părintelui.

Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

 

Suntem cei mai mulți dintre noi fără experiența reală a unor relații sănătoase și asta se vede și în relația părinte-profesor. Copilul și relația lor sunt într-o mare suferință. Însă ne dorim cu toții același lucru: să ne simțim în siguranță, să avem încredere, să fim apreciați, să fim ascultați, înțeleși, fără judecată și respingere sau nepăsare. Conversațiile dificile sunt primul pas pentru a crea această relație de siguranță. Cum ar fi ca părinte să poți vorbi cu profesorul copilului lui fără teama de alte repercusiuni asupra acestuia? Sau un profesor care își cere iertare copilului când și-a pierdut controlul. Părintele care exprimă respect și apreciere pentru efortul și dăruirea profesorului. Și așa copiii noștri vor trăi cu adevărat ce înseamnă o relație sănătoasă. Acum încă este multă teamă, frică, judecată (ori părinții sunt de vină, ori profesorii sunt de vină sau copiii educați prost), bârfă și respingere reciprocă. Cu multe excepții, din fericire. Cred că și profesorii și părinții au nevoie de ajutor, pentru a renunța pas cu pas la pedeapsă. Și a exersa asumarea, acceptarea și iertarea.

Relația părintelui cu profesorul să devină un spațiu de siguranță pentru copil, iar conversațiile lor să fie despre înțelegere și cunoaștere, despre încredere.

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.