Jurnal de părinte: Când relația emoțională părinte copil este prea apropiată (2)
Spuneam într-o emisiune recentă că o relație mult prea apropiată de copil nu este benefică. Copiii, ca și noi adulții, au nevoie să știe cine sunt. Asta le dă lor și nouă sentimentul de control asupra propriei noastre vieți și așa suntem capabili să construim relații sănătoase cu ceilalți. Copiii noștri, soț/soție, coleg, prieten.
Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:
Copilul care are o relația prea apropiată de părinți nu poate să simtă cum este lumea interioară a celuilalt, simte că nu are o direcție, că este un impostor, că va fi descoperit ca fiind imperfect, defect sau incapabil, nu are granițe clare în relații, are un simț exagerat de responsabilitate față de ceilalți și relațiile pentru el sau ea sunt amenințătoare. Nu se simte în siguranță în relații.
În familiile cu prea multă apropiere nevoia de dezvoltare sau schimbare este percepută ca fiind amenințătoare și schimbările inacceptabile, copiii, ca și adulții, pot fi șantajați emoțional pentru a rămâne la fel. Familia are puțini prieteni și timpul liber este petrecut numai în familie. Copilul simte confuzie între privat și secret și nu știe ce înseamnă loialitate sănătoasă. Adesea, nevoia de loialitate este rigidă și exagerată. A proteja interesele unui membru al familiei devine exagerat și adesea absurd. Aproape oricine din exterior pare să fie o amenințare.
Când relația emoțională dintre părinte și copil este prea apropiată atunci din păcate copilul percepe relațiile de control ca fiind „normalul”. Nu știe ce înseamnă control și doar așa este familiarizat.
Cu greu face diferența între propriile trăiri și ale celorlalți datorită apropierii exagerate și a intruziunii. Copilul nu face distincția între el și ceilalți.
Care pot fi cauzele acestei apropieri exagerate fără granițe?
Adesea este anxietatea unui părinte și toleranța lui scăzută la disconfortul copilului. Sau o mare vulnerabilitate a părintelui, când copilul devine el „adultul” sau „părintele” pentru că îl percepe pe părinte ca fiind prea vulnerabil.
Când copilul este perceput ca fiind sensibil, grijuliu sau chiar „special”, atunci părinții simt nevoia unei implicări mai mari în viața copilului.
Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.