Mind Education

Jurnal de părinte: Ce să nu faci când ai un partener narcisic?

În ultima ediție Jurnal de părinte de la Radio Cluj am vorbit despre co-parenting-ul cu un partener narcisic – ce este narcisismul și ce ai putea face însă ca să supraviețuiești relației cu el sau ea. Dar dacă știi ce poți să faci, astăzi vreau să-ți vorbesc despre ce să NU faci.

Așadar, când împarți custodia copilului cu un partener narcisic este important să-ți reamintești ce să nu faci:

1. Nu te învinovăți pentru comportamentele lui/ale ei. Da, ai ales un partener pe care acum îl regăsești foarte dificil însă el este responsabil pentru modul în care se poartă. Tu ai partea ta de responsabilitate și drumul tău asumat.

2. Nu renunța la limite și nu le încălca. El va face mereu asta. Testează și încearcă încălcarea lor. Are mereu nevoie de un tratament special și nu este atent la nevoile tale. Adu-ți aminte că poate acesta era și motivul separării voastre.

3. Nu te deschide și nu dezvălui aspecte personale din viața ta emoțională. Adesea se va folosi de ele. Nu vei avea parte de compasiune ci de atac și judecată.

4. Nu critica și nu te plânge în nici un fel de copil cu el. Nu o va înțelege ca o îngrijorare ci ca o incapacitate a ta de a-l crește și se va folosi de tine.

5. Nu asculta amenințările lui. Dacă e nevoie închide telefonul. Nu accepta nici o formă de abuz emoțional la adresa ta sau a copilului.

6. Nu încerca să vii cu argumente, să-l faci să înțeleagă viziunea ta asupra creșterii copilului. Ai încercat asta și nu ți-a reușit. Acum tu ești responsabil de copil acasă la tine și cu cât sunt mai puține conflicte între voi cu atât va fi mai bine pentru copil.

7. Nu renunța la fapte și chestiunile practice, oricât de mult încearcă să aducă discuția să devină emoțională.

8. Nu renunța la granițele tale și familiei tale. Adică dacă te sună la ore nepotrivite sau când tu ești prins nu este nevoie să-i răspunzi. Ține-te de regulile impuse, altfel el va avea tendința de a le încălca.

9. Nu trăi cu fantezia că îl vei schimba. Doar el poate face asta numai cu ajutor de specialitate.

10. Nu renunța la grija față de tine. Mergi la terapie, caută sprijin. O relație cu un partener narcisic este o mare greutate.

 

Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.