Mind Education

Jurnal de părinte: Co-parenting cu un partener narcisic?

Dacă ești unul dintre mulții părinți care a avut o relație cu un partener narcisic și acum sunteți despărțiți și aveți un copil împreună, atunci te poți confrunta cu multe probleme pe care credeai că le-ai depășit.

Ce înseamnă narcisism? În primul rând critică permanentă, învinovățire, simți că orice discuție este despre el și nevoile lui, nu are empatie și nu este conștient de impactul comportamentului lui aspra ta și a celorlalți, dă vina pe tine pentru tot, ușor de rănit și discuțiile se finalizează cu certuri și reproșuri. Dacă acum însă sunteți despărțiți și aveți un copil de crescut împreună relația a rămas dificilă și teribil de frustrantă.

Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

Ce ai putea face însă ca să supraviețuiești relației cu el sau ea?

În primul rând stabilește granițe și reguli ferme și clare și ține-te de ele. El sau ea va încerca mereu să încalce limitele și să aibă parte de un tratament special. Mai mereu sunt excepții pentru el. Însă ține-te de limite. Mereu. Fără negocieri.

În al doilea rând discuțiile trebuie să fie limitate și fără să intrați în subiecte emoționale. Să fie practice și evitați orice discuție care implică emoții. Rămâneți la fapte. Dacă el sau ea este reactiv, nu răspundeți reactivității și puneți limita și mai ferm. Vorbim când te simți pregătit, fără critică și jigniri. O să închid telefonul. Limitați comunicarea pe email sau sms.

În al treilea rând, ei au tendința de control și intruziune. Așa că vă ajută să nu-i permiteți să intre în spațiul intim al familiei, să vă spună ce să faceți sau cum să vă purtați cu copilul acasă la d-voastră.

În al patrulea rând, aveți grijă de copilul d-voastră. Nu-l vorbiți de rău pe părinte de față cu el, oferiți explicații fără judecată copilului pentru a avea sens ce se întâmplă, însă protejați copilul. Copilul are nevoie să nu-și asume și conflictul dintre părinți.  Și, desigur, are nevoie să se simtă în siguranță cu ambii părinți.

Aveți grijă de sănătatea d-voastră mentală și a copilului, aici puteți avea o influență asupra copilului! Nu forțați o relație să fie ceea ce nu este. Uitați de co-parenting. D-voastră aveți grijă de sănătatea mentală a copilului d-voastră. Și, cereți ajutor!

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.