Mind Education

Jurnal de părinte: Contribuția copilului tău la bunăstarea familiei

Mulți părinți pe care îi întâlnesc au o provocare în a-i învăța pe copii responsabilitatea. Se plâng că nu pun mâna pe nimic în casă. Însă responsabilitatea se învață. Copilul are nevoie de structură, de rutine de la vârste mici și de valori comunicate frecvent în familie.

Fiecare membru al familiei participă la bunăstarea familiei, fie că asta înseamnă că duce gunoiul, spală vasele, aranjează alimentele în cămară sau își face curat în camera lui. Desigur, responsabilitățile trebuie să fie în acord cu vârsta. Părinții însă ori oferă prea puține contexte de responsabilitate, ori prea multe și nepotrivite, cum ar fi să aibă grijă de fratele sau sora mai mică. Copiii au nevoie să-și exerseze și răbdarea, toleranța la frustrare și disciplina personală pentru ca să poată să-și atingă scopurile lor personale.

Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

 

Cum îl învățați pe copil valorile familiei și grija unuia față de celălalt?

Cu cât aveți mai multe momente în care fiecare face ceva pentru a obține ceva pentru familiei, cu atât ei învață că împreună ne facem viață mai frumoasă. De exemplu, pregătirea meselor sau cumpărăturile. Părinții fac cumpărăturile și copiii le aranjează în cămară. Părinții gătesc și copiii pun și strâng masa. Gesturi simple, zilnice, care unesc familia și dau sentimentul apartenenței și responsabilității, care nu înseamnă obligație, favoruri sau constrângeri. Și nici nu obișnuiți copilul să facă doar ce îi place. „De ce mă pui să adun vasele, nu-mi place și nu mă poți obliga să fac asta!” Ceea ce înseamnă că sunteți într-o luptă pentru putere și influența ta ca părinte este discutabilă. Este bine să explorați și cauzele. Cum s-a ajuns aici? Ați transmis mesaje contradictorii, ați renunțat și sunteți inconsecvenți în respectarea unor reguli?

Așa cum fiecare părinte simte, responsabilitatea este atât de valoroasă pentru copil pentru tot restul vieții lui. Faceți această valoare clară și pentru copil și ajutați-l să practice responsabilitatea zilnic. Chiar dacă respinge ideea și vine cu scuze, justificări și argumente.

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.