Mind Education

Jurnal de părinte: Copilul extrovert și energic

Într-o emisiune recentă la Radio Cluj, am ales să vorbesc despre copilul extrovert și energic, pentru că multe din disputele și tensiunile dintre părinți și copii provin din faptul că nu-și înțeleg biologia.

Pentru extroverți prea multă liniște devine stresantă și obositoare și au nevoie să petreacă timp cu ceilalți. Își iau energia din relația cu ei. A se juca singuri este o sursă de stres. Au nevoie de compania ta dacă nu au cu cine socializa și mulți părinți se plâng că asta îi epuizează, mai ales în vacanțe. Au nevoie de schimbare, de jocuri diferite și de multă activitate. Însă este esențial să nu îl supraîncarci, nici la școală, nici acasă.

Distracția pentru un copil extrovert este timpul petrecut cu prietenii.

Cere multe reasigurări și are nevoie de atenție, feedback și aprecieri mult mai multe decât un adult sau copil introvert. Au nevoie să fie ascultați și gândesc când vorbesc cu ceilalți, asta îi stimulează. Pentru ei activitățile de grup cu colegii sunt stimulatoare. Va dori să împărtășească cu părintele după o zi dificilă la școală și să fie ascultat. Extroverților le place apropierea și îi irită nevoia de spațiu al părintelui sau al unui coleg sau frate/soră. Petrece-ți timp cu el sau ea, să vă vorbească și să faceți lucruri împreună. Pe de altă parte, atât copilul extrovert cât și adultul au nevoie să învețe unii de la ceilalți – să învețe de la introvert și nevoia de reflecție și liniște și să reducă din impulsivitate, și introvertul să învețe explorarea și socializarea cu persoane noi, cu tot disconfortul.

În relația cu copilul, modul în care tu părintele te descurci cu emoțiile și trăirile tale este esențial – copilul trebuie să se simtă în siguranță cu tine și înțeles. Fă o prioritate în a avea grijă de tine. Comportamentul copilului exploziv sau iritat nu are adesea legătură cu tine sau relația cu tine ci cu propria lui biologie. A o înțelege te ajută să nu îl mai judeci ci să te adaptezi nevoilor lui și să gândești dintr-o perspectivă diferită.

Ce vă recomand este să vă documentați în legătură cu temperamentul. Este adesea cheia rezolvării multor neînțelegeri în familie și cuplu.

Găsiți aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.