Jurnal de părinte: Cum arăt? Sunt frumoasă? Despre încredere și imagine corporală
În cadrul rubricii săptămânale de la Radio Cluj, Jurnal de părinte, am ales să vorbesc recent despre imaginea corporală. Pentru că așa cum te simți și ce gândești despre propriul tău corp joacă un rol important în formarea identității și încrederii a unei fete sau a unei femei. Cine sunt eu, înseamnă pentru o fată și femeie și cum mă simt eu în propriul meu corp. Cât de conectată sunt cu el și cât de atractivă mă simt.
Știați că nemulțumirile legate de propriul corp apar devreme în dezvoltare, de la 5-6 ani, când fata conștietizează conceptul de dietă și corp ideal promovat de media și adulții din viața ei. Imaginați-vă o fetiță care crește alături de o mamă care este mai mereu la dietă, vorbește despre diete sau judecă o femeie în funcție de cum arată și cum este corpul ei. Sau o fetiță crescută cu critica mamei sau a tatălui și cu presiune din partea lor pentru o anumită greutate a corpului. Cât de ușor nu învață ea abandonul și respingerea. Să le facă pe plac, să îi mulțumească, să fie perfectă. Sau alături de un părinte care ignoră nemulțumirile fetei, cu mesajul: pentru mine ești cea mai frumoasă! Cum se simte fetița?
Aceste standarde sau tipare sunt printre principalii factori care contribuie la scăderea încrederii fetelor și femeilor în propria lor atractivitate. Crește riscul perfecționismului, al narcisismului și depresiei. Te compari mereu, vrei să fii perfectă, ești nemulțumită de tine și asta te deprimă și îngrijorează. Pe de altă parte o tânără este vulnerabilă la aceste mesaje dacă relația ei de atașament cu părinții nu este una sigură și temperamental ei o face mai sensibilă la factori de influență externă. Sunt fete mai vulnerabile și altele mai puțin vulnerabile la aceste mesaje/standarde externe. Depinde, cum spuneam de siguranța și încrederea pe care fata o are din relația cu mama și tatăl ei. O mamă confortabilă cu propriul ei corp care îi modelează o feminitate sănătoasă și un tată prezent emoțional sunt factori care cresc reziliența fetei.
Pe de altă parte mai este și biologia fiecăruia, temperamentul, fiecare corp este diferit. Această acceptare a diferențelor ar relaxa foarte multe fete și femei.
Găsiți asculta aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:
Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.