Mind Education

Jurnal de părinte: Cum încurajăm cooperarea copiilor?

Cooperarea este una din nevoile părinților. Cum să-l fac pe copil să mă asculte? Cum să facă ce spun eu? Cum să am o influență asupra lui? Cooperarea însă nu este control, impunere, supunere, oricât de mult credem ca și părinți că este bine pentru copil.

Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

 

Nu ne dorim copii supuși și care să relaționeze din frică și teamă, dar asta înseamnă că și noi avem nevoie să le oferim un alt model.

Cooperarea înseamnă un efort comun, al copilului și al d-voastră, înseamnă o balanță sănătoasă a nevoilor celor doi, să fie satisfăcător pentru amândoi.

Pentru părinte nu înseamnă sacrificiu, obligație, datorie, ci înseamnă dorința și efortul de a oferi copilului acel spațiu și gesturi de care are nevoie pentru a crește încrezător și fericit. Cooperarea înseamnă respect reciproc, fără competiție sau luptă pentru putere, nu înseamnă Faci ce spun eu, că eu știu mai bine!, înseamnă că lucrăm împreună pentru un scop.

Cum îl sprijinim pe copil să coopereze? În primul rând când îi oferim acea siguranță de care are nevoie pentru a se deschide și a se înțelege și a înțelege lumea. Să înțeleagă regulile și sensul lor, nu Pentru că așa vrea mama sau tata pentru că sunt adulți! Să înțeleagă limitele pe care le aduceți în discuție – Înțeleg și văd că este tare frustrant pentru tine să nu mai stai pe telefon, însă acum este momentul să te pregătești de culcare! Apreciez efortul tău. Sau Știu că îți displace să speli vasele, însă este contribuția ta pentru familie și apreciez mult ceea ce faci!

Copilul depune un efort, și este important să fie un efort apreciat de adult, mai ales pentru că auto-controlulul este limitat, nu are și nu avem resurse infinite de auto-control. Recomandarea mea este să vă uitați la ceea ce face copilul, la efortul depus și să-l apreciați și încurajați pentru acest efort.

Chiar dacă aveți alte așteptări, mai bine le modificați și sunteți atent la ce poate acum copilul d-voastră.

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.