Mind Education

Jurnal de părinte: Cum sprijinim autonomia fetelor?

Autonomie pentru fată înseamnă în primul rând grija pentru propriile ei nevoi și nu doar responsabilitatea pentru limitele/granițele celorlalți. Așa fata învață ce înseamnă responsabilitatea sănătoasă. Și nu menținem abandonul în relații. Adică fetele uită de ele pentru a răspunde nevoilor celorlalți. Fata să fie în contact cu propriul ei corp și nevoile lui, cu ce simte ea și ce are nevoie.

Să încurajați fetele să facă alegeri non-stereotipe de gen pentru a avea curajul de a explora și de a depăși prejudecățile și a avea încredere în ea ca fată curajoasă. Fără mesaje de tipul fetele nu se cațără, doar băieții. Să nu înțeleagă că sunt activități doar pentru băieți și activități doar pentru fete. Cum este curățenia în casă.

Dacă doar fetele, pentru că sunt fete sunt puse să aibă grijă de casă, vor înțelege că doar ele trebuie să facă acest lucru. Și băieții nu, cu argumentul că sunt băieți.

Un alt lucru important este să încurajați fetele să îți exprime și furia și să învețe că este acceptabilă ca emoție firească, chiar dacă este percepută ca ne-feminină. Fetele sunt mai ușor acceptate când sunt triste, dar când sunt furioase din păcate nu, și asta înseamnă că vor reprima multe frustrări și nemulțumiri. Să ne reamintim că fetele în situații de stres au nevoie de mai multă conectare emoțională.

În perioada 10-12 ani în mod special să încurajați fata să exploreze, să încerce și activități academice diferite, non-stereotipe. De exemplu, să facă un curs de arhitectură sau fizică, deși nu este unul din preferatele ei acum. Fetele au acum nevoie de sprijinul părinților să iasă din zona de confort și să se dezvolte acolo unde le este greu și dificil.

Găsiți aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.