Mind Education

Jurnal de părinte: De ce prezența emoțională a unui tată contează atât de mult pentru o fată?

Credința multor părinți este că fetele au nevoie de mamă pentru a crește armonios și sănătos emoțional. Ceea ce este perfect adevărat. Eu ca mamă de fete simt asta în fiecare zi. Cum simt ele și învață să aibă încredere în ele prin felul în care eu mă port cu ele și prin felul în care noi suntem ca și cuplu.

Însă, știința ne atrage atenția că la fel de valoros pentru o fată este și prezența emoțională a tatălui și/sau a unor figuri stabile masculine.

Fetele au nevoie de un tată prezent emoțional, nu este doar rolul mamei să fie prezentă.

Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

 

Studiile de psihologie spun că prezența emoțională a tatălui scade riscul depresiei și anxietății fetelor. Asta înseamnă că discuțiile despre cum se simt, trăirile lor, nevoile lor de afecțiune, joacă, bucurie și explorare sunt valide când tatăl este prezent în viața lor.

În relația cu tatăl, fetele învață despre ce înseamnă o relație sănătoasă. Încrederea lor în ele, cum se simt cu corpul lor, cu propria sexualitate, cât de atractive se simt, depinde de relația cu tatăl.

Fetele au nevoie să simtă că au control asupra vieții lor. Grija pe care fetele o au față de ele, câtă mișcare fac, ce mănâncă, cum dorm, cum se relaxează și cum experimentează noutatea este profund influențată de relația cu tatăl. Cu cât tatăl se implică de la bun început, de la schimbatul scutecelor, la spălat, hrănit, liniștit în momente de disconfort, cu atât legătura emoțională este mai profundă.

Nu mai este doar rolul mamei să aibă grijă, ci și a tatălui, pentru sănătatea emoțională și mentală a fetei. Responsabilități care mai demult erau doar ale mamei și siguranța financiară doar a tatălui, acum și nevoile copiilor s-au schimbat sau suntem mai conștienți de nevoia implicării emoționale a tatălui.

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.