Mind Education

Jurnal de părinte: Despre furie și valoarea ei pentru maturizarea copilului

Furia este o trăire, o emoție foarte valoroasă. Ne transmite ce ne place și ce nu ne place, ce ne ține departe de scopurile noastre.

Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

 

Copilul își exprimă furia când se desprinde de părinte, sănătos de altfel. Simte că este diferit și are propriile lui granițe. A accepta și înțelege furia copilului este esențial pentru dezvoltarea lui.

Imaginați-vă că devine un adult incapabil sau temător în a-și exprima furia față de partener sau coleg. Îi e teamă de confruntare, și toată furia se revarsă asupra altora și asupra lui. Devine frustrat și deprimat. Nemulțumit. Copilul când simte acceptarea furiei de către părinte, se simte înțeles și simte că nevoile lui contează. Și că granițele lui contează. Fără să accepte controlul sau intruzivitatea sau fără să fie fără limite, fără granițe personale.

Adesea furia ascunde alte emoții, mai profunde cum este frica sau durerea. A-i asculta furia copilului tău este ca și cum îi asculți frica sau durerea. Înseamnă că îi este greu și are nevoie de tine. Cu cât exprimă furia mai agresiv cu atât nevoia lui de tine este mai mare. Sau are nevoie de mai multe limite și toleranță față de frustrare și noutate. De acceptarea ta și a disconfortului lui. Ca să se simtă acceptat.

A-ți exprima furia fără teama de pedeapsă sau judecată sau critică este atât de valoros. Este dificil pentru copil să-și exerseze auto-controlul atât de des și de mult și adesea răbufnește. Atunci e momentul în care are nevoie de confortul d-voastră. Fără să vă fie teamă că așa va deveni agresiv sau insensibil. Când d-voastră veți fi empatic și cald, blând, atunci și el va fi blând și înțelegător cu el și cu ceilalți.

Fiți atent la momentele d-voastră de furie, ce vă spun ele despre nevoile d-voastră? Cum o exprimați? Aveți compasiune pentru d-voastră? Sau rămâneți cu regrete și resentimente? Ele vă vor răni și mai mult. Furia este bine să fie exprimată pur și simplu, și acceptată ca o cale către nevoile d-voastră emoționale.

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.