Mind Education

Jurnal de părinte: Detoxifierea digitală – o reîntoarcere către tine și familie

Într-o emisiune recentă la Radio Cluj, am ales să vorbesc despre detoxifierea digitală, pentru că multe familii își doresc să se simtă mai odihnite și relaxate, însă ce menține graba, irascibilitatea este lipsa unui spațiu al odihnei și relaxării.

Să petreci timp alături de cei dragi, să povestești și să ai conversații de reconectare, de menținere a apropierii, mai ales după o zi în care ați fost departe unii de ceilalți. Reapropierea este esențială. Și chiar dacă tentația când te simți obosit după o zi de muncă este să te uiți la TV sau să stai pe telefon să citești știrile, activarea acestora îți va menține și amplifica oboseala.

Ce vă recomand ca reguli simple, deși știu că la început pot fi greu de aplicat:

– Odihna și relaxarea fără telefon/tabletă/internet – accesul și procesarea trăirilor din timpul zilei este posibilă doar dacă sunteți în contact cu ele, când vă distrageți atenția prin intermediul lor vă creați și mai mult disconfort. Fuga și evitarea oboselii, furiei, neliniștii, supărărilor, tristeții face ca ele să se amplifice chiar dacă ceea ce simți e că evadarea în internet te ajută.

Somn fără acces la telefon/TV/internet cu minim o oră înainte de somn – recomandat ar fi două ore, timp în care să petreceți momente de reconectare cu copiii și partenerul/partenera.

– Să vă treziți dimineața cu un moment de liniște și de apropiere față de omul de lângă tine, o îmbrățișare sau să îl priviți pur și simplu fără ca primul lucru pe care îl faceți este să puneți mâna pe telefon și să accesați internetul.

– În timpul mesei sau a altor rutine de familie, când vă uitați la un film sau mergeți cu mașina – accesarea telefonului, TV sau tabletă să fie retrase. Să fie momente de reconectare și un bun moment de a fi prezenți. Aveți nevoie să fiți în contact cu propriile trăiri.

– Să aveți zile sau ore fără acces la internet – esențiale pentru adulți dar și pentru copiii care învață să se bucure de viață și să își construiască jocuri și jucării.

Este trist să vezi cum părinți și copii iau masa împreună și stau pe telefon sau cu ochii pe telefon, fără să se privească unii pe ceilalți.

Găsiți aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.