Mind Education

Jurnal de părinte: Faceți din relația de cuplu o prioritate

Într-o emisiune la Radio Cluj am vorbit despre viața de cuplu și modelul pe care părinții îl dau copilului, pentru că mulți părinți preocupați de viața copilului lor caută un sfat sau o recomandare pentru copil. Unii caută o școală mai bună, sau activități extrașcolare mai interesante, vacanțe frumoase. Însă primul și cel mai valoros lucru este să aibă grijă de relația de cuplu. Adesea ignorată. Sau percepută cu resemnare.

Un cuplu sănătos, care își trăiește viața cu afecțiune, apreciere, înțelegere și pasiune este cel mai bun dar pe care i-l puteți oferi copilului d-voastră. Relația de cuplu este primul model de relație de iubire pentru copil. Copilul d-voastră se va familiariza cu „iubirea” pe care o trăiți în cuplu și va avea „chimie” pentru un partener care vă seamănă. Va fi iubit și va iubi așa cum primiți iubirea partenerului și așa cum iubiți d-voastră.

Cum reacționați când aveți o dispută cu partenerul? Suferiți în tăcere sau ripostați cu critică și reproșuri? Vă retrageți afecțiunea sau încercați să rezolvați conflictul venind cu argumente pentru că aveți convingerea că aveți dreptate? Din toate aceste experiențe, copilul d-voastră învață. Învață cum să răspundă el unei situații de conflict sau învață teama de conflicte, să evite confruntarea, „numai să fie liniște și să fie bine”. Mulți părinți greșesc prin sacrificiul și renunțarea la grija față de cuplu și centrarea excesivă față de copil, să fie bine cu copilul, și noi, mai vedem noi...

Când cuplul este bine și copilului îi este bine, este simplu. Pentru a se simți în siguranță copilul are nevoie să se simtă în siguranță în familie, când părinții se ceartă și există răceală, copilul se simte în nesiguranță, la noi în casă nu vorbim despre problemele noastre. Părinții adesea greșesc pentru că nu vorbesc cu copiii despre ce se întâmplă cu ei la nivelul lor de înțelegere firesc, ca o formă de „protecție” spun părinții. Ce învață copiii când noi ascundem, nu vorbim deschis despre probleme? Să evite discuțiile dificile, să le evite sau să dea vina pe celălalt. Asta însă nu înseamnă că relația cu copilul este una de „prietenie”, în care el devine confidentul nostru.

Ori de câte ori îl vorbim de „rău” pe unul dintre părinți sau îl criticăm copilul simte insecuritate, un atac la propria lui persoană. Coalizarea împotriva unui părinte este toxică pentru toată familia, lasă-l pe taică-tu, vedem noi ce facem, apoi îi spunem și lui.

Grija pentru cuplu, înseamnă grija pentru copil și viitorul lui.

 

Găsiți aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.