Mind Education

Jurnal de părinte: Familii nefericite, cu mame perfecte

Provocarea pe care o observ la prea multe familii este dorința mamei de a fi perfectă, de a reacționa ca la carte în relația cu copilul, de a nu greși și de a oferi copilului acel mediu perfect de dezvoltare. Nu există așa ceva. Nu este ceea ce are nevoie un copil.

Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

 

Consecințele acestei căutări a perfecțiunii este o fugă de propria persoană, de propriile nevoi și, mai trist, și ale copiilor și partenerului. Cărți citite, cursuri și multă critică în familie. Nu ai făcut bine! Trebuie să faci așa! Etc.

Mame speriate că tatăl traumatizează copilul pentru că este mai ferm sau face ceva, nu ca la carte!

Le întreb pe mamele care citesc atât de mult despre copii și care se plâng de atmosfera mai tensionată și conflictuală din familie, dacă citesc ceva pentru ele și despre ele. Și sunt uimite de întrebare.

Ne creștem copiii așa cum am fost noi crescuți, avem puterea de a-l înțelege numai dacă avem aceeași putere de a ne înțelege pe noi. Nevoia de perfecțiune ascunde o mare vulnerabilitate, teama de a greși, teama că nu suntem suficient de bune pentru copiii noștri și multe mame se transformă de când au copii.

Devin vigilente peste măsură, și devin vigilente în jurul lor, oricine nu face cum cred ele că e bine pentru copil devine o amenințare pentru ele. Și multe mame sunt într-o luptă cu soțul/partenerul, părinții ei sau ai lui sau alți adulți.

Copiii simt frica și teama ta, simt și devin ori mult prea atenți și se vor agăța de tine ca mamă din teama de abandon sau tot din teama de abandon se detașează, ca să poată supraviețui trăirilor tale.

Din dorința de a fi bine copilului, cu toții puteți deveni tare nefericiți. Starea ta de bine ca mamă este esențială, confortul în cuplu este esențial. Un părinte mai relaxat înseamnă un spațiu pentru copil să se simtă și să se poarte ca un copil. Nu mai este nevoie să fie vigilent din atât de multă teamă. Ai grijă de tine și relația ta de cuplu și copiii se vor relaxa și ei și se vor simți acceptați și se vor simți în siguranță.

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.