Mind Education

Jurnal de părinte: fiți atenți cum vă creșteți fetele și băieții!

Diferențele de gen contează, cum creștem fetele, cum creștem băieții dincolo de stereotipuri și în acord cu nevoile lor. Iată un subiect important discutat în rubrica Jurnal de părinte de la Radio Cluj.

Fetele și băieții sunt diferiți. Cu siguranță nu atât de diferiți cum ne gândim, nu sunt unul de pe Marte și unul de pe Venus. Altfel spus, Bărbații sunt de pe Pământ, femeile sunt de pe Pământ. Descurcă-te!

Sunt multe discuții despre care sunt acele abilități înnăscute: unii spun că abilitățile verbale, că fetele vorbesc mai mult, nu? și agresivitatea e diferită la fete faţă de băieți. Unii băieți sunt mai agresivi fizic, și unele fete au o agresivitate verbală, bârfe, judecăți, critică.

Asta nu înseamnă că băieții nu pot fi și ei cu judecăți sau fetele cu agresivitate fizică.

Însă, atât fata cât și băiatul au nevoie să învețe masculinitatea și feminitatea de la părinți.

Ce înseamnă să fii femeie și ce înseamnă să fii bărbat? Definițiile pot fi diferite.

Într-un mod sănătos, dincolo de „băieții nu plâng” și hiper-responsabilizarea fetelor față de relații, cu sprijin în a pune limite, în a spune NU, în a exprima ceea ce simt și vor fără să le fie frică că nu este „potrivit” ca fată sau băiat.

Fetele au nevoie de un timp cu mama lor și de un timp cu tatăl lor, deși numeroase studii arată că timpul petrecut de tată cu fata este mai redus, ceea ce afectează dezvoltarea ei. Fata va avea încredere în ea când simte aprecierea necondiționată a tatălui, când primește atenția lui fără ca ea să o ceară. Așa învață că nu trebuie să dovedească că merită să fie iubită de viitorul ei partener. Și va construi o relație sănătoasă cu partenerul. Simplificând lucrurile, o fată are nevoie de 50% timp cu fata și 50% timp cu tata.

La fel și băiatul, are nevoie să fie sprijinit în a fi în contact cu nevoile lui emoționale din experiențele cu mama și tatăl lui, fără să fie crescut, mai ales de mamă, ca un „prințișor” fără responsabilități și fără autonomie, care va căuta o parteneră „mămică”, una care să îi rezolve problemele sau se va simți sufocat de femei datorită controlului excesiv al mamei și lipsei implicării tatălui. Relația lui emoțională cu tatăl este esențială și mama trebuie să ofere acel spațiu, să nu îl invadeze ea. Și, ca să revenim la procente, 80% din timpul copilului să fie cu tatăl lui pentru a experimenta masculinitatea și 20% cu mama, asta după vârsta de 6-7 ani, până când se păstrează un procent egal.

Așadar, fiți atenți la cum vă creșteți fetele și băieții!

Mai jos găsiți înregistrarea emisiunii:

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.