Mind Education

Jurnal de părinte: Grija față de nevoile emoționale nu este un răsfăț, este o condiție a sănătății mentale

Azi încep o serie dedicată grijii sau atenției față de nevoile emoționale ale părinților și copiilor. Mulți părinți și adulți percep această grijă ca o formă de egoism. Și răsfățul ca o formă de lene sau superficialitate. Însă nu este așa. A avea grijă de tine, de cum te simți, a te opri în timpul treburilor zilnice să fii atent la cum te simți și ce ai nevoie este esențial pentru sănătatea mentală a ta și familiei tale.

Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

 

Grija însă nu înseamnă, cum adesea se gândesc mulți, ceva luxos sau extravagant, să faci o baie cu petale de trandafir, să îți cumperi ceva frumos sau să mergi la cosmetică. Este adevărat, și ele sunt utile și au rostul lor.

Însă a avea grijă de tine înseamnă în primul rând să fii prezent și atent la ce se întâmplă cu tine, în corpul tău, ce simți, ce gândești, ce aveai nevoie de fapt în momentele emoționale. Așa și copilul tău va învăța de la tine grija pentru nevoile lui emoționale. Și asta nu înseamnă să fii atent doar la ce simți, pentru că emoțiile sunt adesea rezultatul a ceea ce gândim.

De exemplu, când simți furie sau dezamăgire, sau enervare sau tristețe, ele nu sunt nevoile noastre emoționale, ci trăiri rezultate unui mod de gândire. Nevoile însă pot fi afecțiunea și siguranța din partea cuiva, să te simți valoros și important, să te simți apreciat, să te disciplinezi și să ai mai mult control asupra ta.

Disciplina este un cuvânt adesea privit negativ, însă grija față de tine înseamnă întotdeauna o disciplină, răbdarea înseamnă o disciplină.

Când reacționăm impulsiv fără să reflectăm la ce s-a întâmplat, adesea nu suntem conștienți de noi și de ce aveam nevoie de fapt.

Așa că vă propun să vă oferiți un dar zilnic – să vă opriți din ceea ce faceți și să vă oferiți un moment de liniște – cum vă simțiți corpul, ce simțiți că ați avea nevoie?

Graba și îngrijorările zilnice vă îndepărtează de propriile d-voastră nevoi și de d-voastră. Poți să fii bun, empatic numai dacă ai grijă de tine, altfel ești într-o permanentă protecție și apărare față de amenințări posibile și imposibile.

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.