Mind Education

Jurnal de părinte: Grija față de tine este o disciplină

Așa cum spuneam într-o emisiune anterioară de la Radio Cluj, grija față de tine este o disciplină personală. Înseamnă să știi care sunt prioritățile tale personale, înseamnă respect față de tine și oamenii din viața ta.

Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

 

 

Înseamnă să fii mai puțin impulsiv, să nu iei lucrurile personal, să fii mai atent la cum se simt oamenii din viața ta și la ce impact are comportamentul tău asupra lor.

Să asculți mai mult, să judeci mai puțin. Înseamnă să alegi bine și să fii conștient de ceea ce alegi. A avea grijă de tine însă nu înseamnă o infuzie de plăceri – o ciocolată, un serial la TV, citirea știrilor pe FB – multă lume confundă grija față de sine cu plăcerile și impulsivitatea.

Dacă tot am muncit așa de mult, merit și eu un răsfăț! Însă răsfăț este să stai plictisit, să stai să citești, să te plimbi în pădure, să petreci timp cu soțul/soția, prietenii sau copiii.

Grija față de tine nu înseamnă vacanțe luxoase și activități numeroase cu copiii sau pentru copii. Ele sunt tot forme prin care ne distragem atenția de la noi și nevoile noastre.

Grija față de tine înseamnă disciplina de a citi când simți că mai bine ai sta la TV, răbdarea de a vorbi față în față cu soțul tău deși ai simți nevoia să îi trimiți un email, că este mai simplu, răbdarea și disciplina de a petrece timp cu copiii în natură, să dormi atât cât ai nevoie, să alegi să mănânci sănătos, să faci mișcare deși simți că ești prea obosită și mai bine mergi și lenevești pe canapea.

Grija față de tine înseamnă curajul conversațiilor dificile și inconfortabile, înseamnă să-ți asumi fără să dai vina asupra celorlalți, să nu fii critic cu tine, însă să schimbi ce ai de schimbat.

Copilul tău va învăța să aibă grijă de el când tu practici asta zilnic și faci alegeri bune. Când te aude că bârfești, că te resfeți prin cumpărături sau seriale TV, el învață.

Începe prin a fi conștient de ceea ce faci acum pentru tine – cum ai grijă de tine și care sunt nevoile pe care în prezent le neglijezi.

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.