Mind Education

Jurnal de părinte: „Îngrijește și împrietenește-te” și o poveste despre bunătate pentru copii

În cadrul emisiunii Jurnal de părinte de la Radio Cluj, am vorbit despre cum copiii își doresc să fie de ajutor, ca acțiunile lor să aibă sens. Să nu simtă numai amenințare sau să li se activeze mecanismul „luptă și fugă”. Să fie în apărare, prin agresivitate, critică, retragere, izolare, lipsă de empatie. Au nevoie de compasiune și cooperare, de mesajul „îngrijește și împrietenește-te.” Azi, vă propun o poveste pentru copii și nu numai. O poveste despre bunătate și cooperare.

Supa de pietre

Supa de pietre este o poveste populară pentru copii și adulți. Este povestea a doi călători flămânzi și fără o lețcaie, ce nu au nimic de dat la schimb sau care poate fi folosit pentru a cumpăra o masă în satul în care poposesc. După ce cererile lor insistente de a primi mâncare sunt respinse, ei schimbă strategia, împrumută o oală, o umplu cu apă în care pun o piatră, și o așează pe foc. Când trecătorii se opresc și întreabă ce-i în oală, cei doi vorbesc despre cum prepară o supă fermecată ce mai are nevoie doar de un ingredient pentru a fi perfectă. Unul câte unul, sătenii dau fuga acasă și se întorc aducând câte un ingredient, contribuția lor. Povestea se termină fericit, cu sătenii care se alătură călătorilor spre a mânca din supă, care e chiar fermecată prin felul în care transformă o comunitate cu inimi închise în una cu inimi deschise. (Copilul și spiritualitatea. Lisa Miller)

Copiii au nevoie de experiența bunătății, generozității și contactului cu sinele lor spiritual.

Puteți asculta aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.