Jurnal de părinte: Lupta pentru putere a părinților nu este a copiilor
Nu folosiți copilul în problemele voastre: nu este nici terapeutul, nici prietenul vostru. Dacă aveți convingerea că trebuie să-i spuneți adevărul despre celălalt, pentru că așa îl protejaţi, vă înșelați.
Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:
Copiii se simt respinși când un părinte îl vorbește de rău pe celălalt părinte și își pierd încrederea în cel dintâi. Pe de altă parte, lăsați copiii să și descopere propriile adevăruri despre oamenii din viața lor. (Fragment din cartea Iubeşte şi fii iubit (iubită), editura Humanitas)
Adesea părinții simt nevoia să ceară copilului să fie de partea lui și se simt trădați dacă copilul nu face acest lucru. Însă pentru copil este dureros și abuziv să fie pus în situația de a lua apărarea unuia dintre părinți. Nevoia lui este de a simți încredere în relația cu ambii părinți.
Lupta pentru putere a părinților este doar responsabilitatea dumneavoastră. Încercați să separați conflictul pe care îl aveți de relația cu copilul. Fără întrebări sau discuții personale sau intime cu copilul despre celălalt părinte. Altfel, copilul se va simți în nesiguranță și va deveni vigilent și preocupat cum să nu vă supere sau cum să ia apărarea unuia sau altuia.
La fel se întâmplă și dacă aveți conflicte cu părinții dumneavoastră, bunicii copilului. Imaginați-vă cum se simte copilul când trebuie să aleagă între dumneavoastră și bunici. Sau când vă aude că vorbiți cu furie sau critică despre ei.
Identitatea copilului se formează și prin modul în care copilul îi percepe pe ceilalți, părinți, bunici, frate, soră. Și dacă va fi familiarizat cu judecata și critica și el va învăța să se critice sau să fie vigilent la așa zise greșeli.
Așa că, orice aveți de rezolvat și cu bunicii, rezolvați fără să fie și copiii parte din problemă. Ei au nevoie să vadă un model despre cum rezolvați diferențele sau incompatibilitățile. Și dacă credeți că este o urgență și merită o dispută sau chiar să nu-l mai lăsați pe copil la bunici pentru că ei nu respectă regulile familiei, vă reamintesc că pentru copil este mai important să fie în relații cu cei apropiați și nu să respecte niște standarde de alimentație sau orice altceva.
Relațiile contează. Și aprecierea pentru efortul bunicilor sau ale partenerului va însemna mult mai mult pentru copil.
Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.