Mind Education

Jurnal de părinte: Părintele dependent și copilul hiper-responsabil

Cum se observă lipsa de autonomie, dependența? Unul dintre părinți sau ambii au nevoie de ajutor exagerat. Se simt vulnerabili și neajutorați, cer mereu validări, confirmări, caută un partener hiper-protectiv, care să ia decizii în locul lui și să aibă grijă de ei. Au și ei nevoie de un partener pe care să îl salveze, sprijine, de care să aibă grijă, cineva care are nevoie de ei.

Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

 

Te simți copleșit, simți că nu vei face față provocărilor și responsabilităților de zi cu zi. Incapabil să te descurci singur cu responsabilitățile zilnice. Ai nevoie de un partener pentru a supraviețui, simți adesea că este prea mult pentru tine.

Reacțiile sunt catastrofale și exagerate în însăși situațiile mărunte de zi cu zi.

Când ai de luat o decizie, ceri mereu și alte opinii. Pe de altă parte, te răzgândești adesea, mai ales dacă ai o altă opinie din partea altcuiva, ceea ce duce la și mai multă iritare și furie. Imaginează-ți o scenă în care tu și soțul tău luați împreună o decizie. Apoi tu mergi la muncă și el constată că tu ai ales altceva, după ce ați vorbit ore bune despre ce vrei să faci. Ai vorbit cu o colegă și te-ai răzgândit. Cum crezi că se simte el? Sau cum te-ai simți tu dacă ai fi în aceeași poziție?

Să ne înțelegem, este în regulă să te răzgândești, dar nu mai mereu. De ce și-ar mai petrece partenerul tău timp să discutați dacă oricum el simte că altcineva te influențează și că opinia lui ei nu a contat? Cât de sigur se simte partenerul când simte că nu ai încredere în propriile tale judecăți, și aproape tot timpul ceri confirmări peste confirmări? Că ești mereu indecis.

Cum se simte copilul alături de tine ca părinte dependent și fără control asupra propriilor tale vulnerabilități? Adesea hiper-responsabil sau mereu vinovat pentru că simți că nu faci destul pentru mama sau tatăl tău. Un copil crescut cu un părinte dependent, cu greu va învăța autonomia și auto-controlul, să simtă că se poate baza pe ceilalți, să aibă încredere în el.

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.