Mind Education

Jurnal de părinte: Pregătirea cuplului pentru nașterea copilului

Într-o emisiunea recentă la Radio Cluj am vorbit despre cum ar trebui să se pregătească cuplul pentru nașterea copilului. Am întâlnit multe cupluri nemulțumite de faptul că de când a apărut copilul certurile lor sunt mai dese, nemulțumirile mai multe, multe resentimente, sentimentul că nu suntem importanți pentru partener, neapreciați, că nu mai au o viață de cuplu. Copilul distruge viața de cuplu? Sau este posibilă o bună viață în doi în rolurile de mamă și tată?

Sănătatea emoțională a copilului depinde atât de mult de confortul emoțional al cuplului. Deprimarea, furia, nemulțumirile și tensiunile sunt contagioase. Disponibilitatea mea pentru copil este diferită, mai grea și incompletă când mă simt trist/ă, nemulțumită/ă, sau îmi este teamă și sunt îngrijorat/ă. Le-aș recomanda viitorilor părinți să învețe și să exerseze zilnic grija lor față de ei, timpul lor pentru ei, momentele lor de relaxare și odihnă și grija față de cuplu. Să învețe să aibă grijă pentru relație.

Nașterea copilului este o experiență unică și uneori o trăim cu îngrijorare sau teama de a nu greși față de copil. Implică multe resurse emoționale din partea noastră. Pentru a avea aceste resurse este nevoie să le luăm de undeva. Din grija pentru confortul tău emoțional și din ceea ce îmi oferă partenerul, cuplul. Siguranță, confort, grijă, protecție, sprijin. Una din cele mai mari greșeli pe care le fac părinții din dorința lor de a oferi tot ce este mai bun pentru copii este să uite de relația lor, să aibă credința că se vor descurca cumva fără un timp special pentru ei, pentru cuplu.

Care sunt punctele sensibile în cuplu, certuri pe care nu le-ați rezolvat sau cum reacționați în situații de stres? Cum este acum relația cu partenerul? Ce vă este greu să depășiţi? Cum rezolvați supărările sau tensiunile în cuplu? Cum aveți grijă unul de celălalt? Şi cum vă împărțiți responsabilitățile în casă?

Cum faceți față oboselii și stresului? Cum reacționați în situații de stres, oboseală, epuizare, stări care sunt frecvente după apariția unui copil. Adesea, mama, deși se simte copleșită și obosită, în loc să ceară ajutor, să îl implice și mai mult pe tată, își ignoră nevoile ei și ale partenerului și copilul devine singura ei prioritate. Bărbatul, însă, se simte respins, ignorat, nevoile lui nu mai sunt o prioritate și devine frustrat și se retrage, evită. Sigur că reacțiile pot fi diferite, însă esențial este să vă observați cum reacționați la stres și oboseală? În realitate, ceea ce are nevoie un cuplu acum este și mai multă apropiere și implicare, prioritățile lui sunt altele. Nu curățenia din casă sau spălatul imediat al vaselor. Ci confortul emoțional al mamei și al tatălui. Vorbiți cu partenerul despre nevoile lui. Ce îl face să se simtă dorit, iubit, apreciat? Și ascultați-l cu mare grijă.

Faceți ca, în ciuda oboselii și a noilor responsabilități, cuplul să rămână o prioritate pentru amândoi.

Găsiți aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.