Mind Education

Jurnal de părinte: Pregătirea fetelor pentru pubertate

Fetele au nevoie de noi, părinții, pentru a se simți confortabile cu propriul lor corp și cu schimbările din perioada pubertății. Au nevoie să se simtă în control. Și în ciuda faptului că există o asociere între sexualitate și disconfort, să nu se simtă rușinate de schimbările pubertății. Să fie încurajate, cu blândețe și tandrețe și înțelegere, să fie ascultate – ce le sperie, ce cred și știu deja despre schimbările corpului, de ce ar avea nevoie să se simtă mai confortabil.

Dacă tu ca părinte te simți emoțional nepregătit atunci și copilul va percepe schimbările ca fiind neplăcute și negative. Imaginea de sine, cum se percepe fiica d-voastră, cât de multă încredere are depinde și de înțelegerea propriului ei corp și a schimbărilor prin care trece. Unii părinți, brusc, din spaimă sau neliniște și îngrijorare, simt nevoia urgentă să aibă acea discuție despre sexualitate și strică și mai mult. Fiica d-voastră se poate simți agresată de propriile d-voastră spaime.

Dacă nu ați avut experiența unei relații apropiate cu părinții care să vă sprijine în pubertate, atunci este bine să vă documentați, ce să vorbiți și cum. Să nu proiectați pe fiica d-voastră fricile și neputințele din trecut. Asta e valabil și pentru mame și pentru tați.

Găsiți oportunități de a avea conversații prin care copilul d-voastră se va înțelege. Video-uri educaționale sau cărți. Vorbiți cu medicul de familie sau profesori care vă pot oferi resurse utile. Multe sunt momentele în care puteți vorbi despre corp, schimbări, diferențe. Nu le ratați.

Discuția să fie obligatoriu pozitivă – nu vorbiți despre cât de rău îi va fi, dizgrațios sau alte interpretări. Când vorbiți despre pubertate în termeni de durere, disconfort, neplăceri, secrete, atunci fiica d-voastră va fi profund influențată negativ.

Fiți alături de ea în tot procesul. Relația contează, una apropiată, de siguranță și încredere.

Găsiți aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.