Mind Education

Jurnal de părinte: Profilul unei mame narcisiste – „după cât de multe fac eu pentru tine”

Într-o emisiune anterioară la Radio Cluj am vorbit despre narcisism și pentru că am primit multe întrebări, mi-am propus să vorbesc într-o nouă emisiune despre mama narcisistă. Urmează apoi și despre tatăl narcisist. Sentimentul copilului este că „nu este suficient de bun”, că este defect sau inferior și trăiește multă teamă și frică, nesiguranță și furie.

Relația unei mame narcisiste cu copilul ei este de control și validare personală, fără empatie sau conectare reală, emoțională cu nevoile copilului. Nevoia mamei este de a se simți ea iubită de copil, valoroasă, specială. În loc ca mama să fie atentă și preocupată de siguranța și nevoile copilului de a se simți iubit și, mai ales, de a avea o identitate diferită de cea a mamei. Așteptările mamei sunt ca ea să se simtă iubită, ea să se simtă o mamă „bună”. Copilul este special pentru că ea este specială, ea se simte mândră de copilul ei. Ea este „cea mai bună mamă”, și copilul este copleșit de nevoia ei de recunoștință, „după cât de multe fac eu pentru tine”. O mamă care rar sau aproape niciodată nu își cere iertare, nu își asumă responsabilitatea propriilor greșeli, ceilalți sunt mereu de vină, mai puțin ea. Simte multă rușine pe care cu greu și-o acceptă și caută și mai multă validare și apreciere.

Din cauza dorințelor și nevoilor ei de validare, grandoare și imagine socială, o mamă narcisică va fi extrem de preocupată de performanțele și rezultatele copilului, „pentru bine lui”, cum se îmbracă copilul ei, cine sunt prietenii copilului, dacă se „potrivesc” sau nu cu imaginea de care ea are nevoie. Tot timpul este vorba despre ea și nevoile ei. Copilul să nu o facă de „rușine”, să fim „noi doi/sau noi două”, o „echipă”. Controlul este subtil. Critica este una din formele de control al copilului „te-ai îngrășat, nu vezi cum arăți?” Un tată narcisist este mai degrabă preocupat de performanțele copilului, cât de bun este și dacă este „cel mai bun din clasa lui”.

Este totul despre ea. Controlează extrem de mult copilul și partenerul. Poate fi foarte manipulatoare, îți face complimente pentru a câștiga aprecierea și atenția ta. Te întrerupe când vorbești, este încăpățânată, simți că nu este autentică și empatică, este perfecționistă. Totul este un management al controlului. Totul trebuie să dea bine pentru imagine și audiență. Cu multe dependențe, de cumpărături, atenția sau muncă.

 

Găsiți aici înregistrarea audio a emisiunii:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.