Mind Education

Jurnal de părinte: Regăsirea ta în zile de vacanță

Ce înseamnă vacanța pentru tine? Zile de odihnă, relaxare? Sau de grabă, agitație, un altfel de stres, îndatoriri și responsabilități?

Cum îți trăiești tu și copilul tău zilele de vacanță?

Te înțelegi mai bine dacă ești atent la modul în care îți petreci și timpul de odihnă și relaxare. Ai nevoie de prezența permanentă a familiei, sau ai nevoie să fii singur? Care sunt cele mai plăcute amintiri din vacanțe?

Adesea când vrem să facem prea multe sfârșim în a fi mai obosiți și neliniștiți și după o vacanță cu copiii ne simțim și mai obosiți.

Oare ce s-a întâmplat de fapt? Cum s-a produs deconectarea de mine și de copil.

Pe de altă parte, copilul are nevoie și să ne vadă pe noi bine, liniștiți și afectuoși în cuplu.

Cum ne trăim vacanța ca și cuplu?

Încrederea lui în el depinde de apropierea și bucuria pe care noi o trăim în cuplu. Grija pentru relația noastră este cel mai valoros dar pe care i-l putem oferi. Cel al iubirii reale, autentice.

Copilul, ca și noi de altfel, are nevoie de prezența noastră. Așa se simte în siguranță și cu încredere. Însă pentru ca noi să îi oferim acea liniște pe care o caută, avem nevoie să avem grijă de noi. Să ne luăm un timp pentru reconectare cu propriile noastre nevoi. De spațiul nostru personal. Atunci ne putem și apropia de cei dragi cu prezență, fără agitația minții, a judecăților și a neliniștilor.

Când tu ca părinte te simți grăbit, „alergat”, pe fugă, îți distragi atenția de la nevoile tale. Și, cu greu copilul va putea primi ceva ce tu nu ai, sau nu îți oferi tu ție însuți.

Vacanța să nu fie o goană după activități și „experiențe” noi, ci un timp al regăsirii. Al tău cu tine, și al tău cu copilul tău. Să îl asculți, să îți povestească și împărtășească din trăirile și dorințele lui. Să se joace, să se bucure, să se plictisească și să exploreze.

Așa se va cunoaște și el mai bine. Ia-ți un timp de reflecție, pentru unii poate fi o meditație, atenție față de natură, o plimbare în pădure sau pe munte, pentru alții rugăciune. Să ne regăsim liniștea, siguranța și încrederea.

 

Puteți asculta înregistrarea audio aici:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.