Mind Education

Jurnal de părinte: Regula celor 10 minute pentru temele de casă

Într-o emisiune anterioară la Radio Cluj am vorbit despre temele de casă sau de vacanță, cât și dacă sunt necesare!

Temele de casă sunt un subiect dezbătut de mulți părinți și profesori. Cât timp să aloce copilul pentru teme și cât este potrivit?

În vacanță recomandarea este simplă, fără teme pentru școală.

Copilul are nevoie să se odihnească, să se relaxeze, să exploreze, să se joace, să se conecteze cu noi și prietenii lui. Să experimenteze ce însemnă un timp în mare parte în controlul lui, nestructurat exclusiv de adult.

În timpul școlii, recomandările privind temele de casă sunt clare și simple.

Regula celor 10 minute: 10 minute pentru teme per clasă, clasa întâi – 10 minute, clasa a doua 20 minute, gimnaziu între 50 minute și 80 minute, liceu până la două ore. Un timp mai mare alocat temelor de casă devine o sursă de stres.

Și corpul răspunde la acest stresor prin reacții de adaptare, cum ar fi oboseala cronică, irascibilitate, apatia, plictiseala. Mai mult timp alocat temelor nu însemnă încredere și performațe mai bune pe termen lung, ci temă de eșec, nerăbdare.

Care este atunci rolul școlii? Și cum se adaptează ea nevoilor copilului?

Există părinți care plătesc mediații pentru copii pentru a avea performanțele dorite. Și un timp suplimentar de studiu, pe lângă temele pentru acasă.

Pe de altă parte, care este problema și soluția când aproape toți copiii dintr-o clasă iau meditații la anumite materii, cum este matematica? Care este atunci rostul orelor la clasă? Cine trebuie să se adapteze?

Părinții și profesorii au mare nevoie să se adapteze nevoilor copiilor.

Perfecționismul, competiția, focusul pe rezultate și nu pe progrese, perseverență și efort, atenția excesivă pentru note și timp excesiv alocat studiului nu crește încrederea copilului în el, ci dimpotrivă. Crește nesiguranța și neîncrederea.

Pentru a asculta emisiunea, găsiți aici înregistrarea audio:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.