Mind Education

Jurnal de părinte: Școala, o farfurie cu ridichi!

Azi aș vrea să vă vorbesc despre puterea și limitele voinței sau auto-controlului copiilor și adulților.

Mulți dintre noi avem această fantezie a unui control nelimitat. Auzim adesea mesajul să te controlezi, de ce nu te controlezi? etc.  Observi copilul cum vine de la școală și trântește ghiozdanul, se răstește la tine sau nu-ți răspunde la salut sau nu vrea să vorbească cu tine. Îl întrebi ce s-a întâmplat și îți spune: „Nimic” sau îți spune să-l lași în pace!

Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

 

Când ajungem la această discuție, le povestesc părinților despre un experiment care ne arată ce se întâmplă cu ei și cu noi după o zi grea de muncă. Puterea voinței este o resursă limitată și niște psihologi au făcut un studiu despre percepția gustului și au ajuns până la urmă la alte descoperiri foarte interesante.

Un grup de copii a fost invitat într-o încăpere unde erau două farfurii, una cu prăjituri de ciocolată și alta cu ridichi. La jumătate dintre ei li s-a spus să se servească cu prăjituri și celorlalți cu ridichi, fără să pună mâna pe prăjituri. După un timp de 15 minute li s-a cerut copiilor să învețe rezolvarea unor probleme, iar apoi li s-a dat o problemă de matematică imposibil de rezolvat și au cronometrat timpul în care copiii au încercat să rezolve problema, respectiv cât timp le-a luat până să renunțe.

Rezultatele, așa cum vă puteți da seama, au fost clare: copiii care au mâncat prăjituri au stat de două ori mai mult să încerce să rezolve problema, în timp ce cei care au mâncat ridichi au renunțat mult mai devreme.

Morala este simplă: când îți consumi resursele de auto-control, cu greu mai faci față și la altele. Pentru copii, școala este o farfurie de ridichi – mult auto-control, reguli și rutine, iar acasă, într-un mediu sigur, au nevoie să se poată exprima, să-și exprime frustrarea, enervarea, fără să fie pedepsiți sau neînțeleși.

Vrei să te ajut cu ceea ce-mi povestești sau vrei doar să te descarci? Adesea, copilul vrea doar să se descarce…

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.