Mind Education

Jurnal de părinte: Semnele dependenței de tehnologie la copii

Ce influențează accesul la tehnologie este, firesc, atitudinea părinților față de tehnologie. Cât timp folosiți telefonul sau accesul pe internet pentru a vă relaxa, pentru a vă distrage atenția de la plictiseală sau disconfort sau pentru a evita oboseala?

Consecințele dependenței asupra copiilor sunt creșterea în greutate și obezitatea, risc crescut de depresie și anxietate, tulburări de somn și ale comportamentului alimentar, izolare socială și singurătate. Lipsa abilităților de auto-reglare duce la incapacitatea copilului de a se simți bine singur, prin joacă sau în relația cu ceilalți, nu prin tehnologie.

Care sunt comportamentele care vă pot semnaliza o dependență a copilului de tehnologie?

– Interes scăzut pentru alte activități, de joacă sau interacțiune cu alții copii – nu își mai dorește să meargă în parc, cu bicicleta sau orice altă activitate pe care înainte o făcea cu plăcere. Rezistența lui poate fi foarte mare și va refuza orice îi propuneți pentru a putea sta să se joace pe telefon sau tabletă. Experiențele lui zilnice este esențial să fie în cea mai mare măsură de joacă și interacțiune cu părinții și alți copii, de conectare emoțională, nu de acces la tehnologie.

– Irascibilitate, nervozitate când nu are acces la telefon/tabletă și o mare dificultate de a se simți bucuros, relaxat, bine dispus în afara accesului la telefon/tabletă. O stare de furie, agresivitate și disconfort dacă îi retragi accesul. Sau tristețe și apatie. Pare fericit numai când stă pe telefon.

– Jocurile pe tabletă/telefon sunt principala preocupare a copilului, pare o obsesie, cere constant și încearcă să schimbe și să negocieze alte reguli pentru a sta cât mai mult. Folosește minciuna ca formă de obținere a unui timp suplimentar și se retrage într-un spațiu, cum este camera lui unde să nu fie deranjat.

Cereți ajutorul unui specialist dacă ați observat unul din aceste semne și începeți o detoxifiere digitală, cu toată familia, de minim 72 de ore. Reintroducerea tehnologiei în viața copilului să fie treptată și numai după ce reintră în plăcerea jocurilor în aer liber, să facă mișcare și să redobândească un control asupra stării lui de bine în afara tehnologiei.

Găsiți aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.