Mind Education

Jurnal de părinte: Simplificarea vieții

Mulți părinți mă întreabă dacă și la cât de multe activități „extrașcolare” să îl înscrie pe copil pentru a-i „stimula” inteligența și dezvoltarea. Dar care e de fapt nevoia copiilor?

Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

 

Copiii au nevoie de timp liber, de joacă, de mișcare în aer liber, în natură, de timp pentru lectură, desen, pasiuni. Când mediul este structurat exclusiv și exagerat de adult, copilul nu dobândește autocontrolul și responsabilitatea, nu își testează decât într-o mică măsură limitele, granițele personale; el nu explorează.

Care sunt consecințele acestui program încărcat al copilului?

1. Pierderea răbdării, irascibilitate, nervozitate. Copiii își pierd abilitatea de a se concentra, de a se bucură de ceva ce pot controla.

2. Risc crescut de depresie. Studiile ne arată că resursele pe care le are un copil acum (foarte multe jucării, tablete, telefoanele, calculatorul) au dus la creșterea riscului de depresie. Plăcerile sunt de scurtă durată, obținute fără efort, iar ei nu știu ce să facă atunci când adulții nu le organizează o activitate sau când nu pot să se joace pe telefon.

3. Hipervigilența noastră reprezintă intoleranță la incertitudine a copiilor noștri. Din păcate, îi învățăm pe copii să fie hipervigilenți, cu neliniște și tensiune, cu multe îngrijorări și temeri și fără bucuria și plăcerea de a trăi în prezent.

Nu există spontaneitate în viața lor, pentru că totul este planificat și organizat. Ajung să sufere de anxietate când își văd sau aud părinții că se plâng și au numai gânduri negative în legătură cu viitorul.

Simplificați viața copiilor dvs. oferindu-le mai mult timp liber, mai multă joacă, mai multe momente de bucurie și relaxare.

De preferat este că aceste momente să fie în natură, să alerge, să exploreze, să facă mișcare. Așa vor fi creativi și imaginația lor îi va ajută să își creeze bucurii și „Fără program, agendă și presiune”.

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.