Mind Education

Jurnal de părinte: Spiritul Crăciunului dăruit copiilor

Săptămâna aceasta am vorbit în emisiunea de la Radio Cluj despre ce înseamnă Crăciunul. Pentru noi și pentru copiii noștri.

Aici puteți găsi înregistrarea audio:

Ce amintiri aveți din copilărie legate de Crăciun? De bucurie, generozitate? Îl mințim pe copilul nostru când îi spunem că există Moș Crăciun? Sau să le spunem adevărul? Avem nevoie de povești și de personaje, care ne reamintesc valorile în care credem.

Generozitatea, grija pentru celălalt, familia. Fără condiționări și amenințări. Dacă ești cuminte, atunci primești cadouri. Îngrozitor, dureros și trist să aducem într-o sărbătoare amenințarea. Povestea Crăciunului este povestea bunătății și iubirii necondiționate. Copiii au nevoie de amintiri frumoase, de experiențe în relația cu noi părinții. Să își aducă aminte peste ani și ani de ce au trăit alături de noi. Și mai avem nevoie de ritualuri, așa înțelegem valorile.

Pe de altă parte, copiii au nevoie de tradiții și rădăcini. Să simtă rădăcinile familiei și credințelor noastre. Să se simtă în siguranță. Povestiți copiilor despre spiritul Crăciunului pe care îl avem cu toții în noi, spiritul bunătății, generozității și iubirii necondiționate. Care sunt acele experiențe de care are copilul d-voastră are nevoie pentru a trăi generozitatea. Poate să gătească împreună cu d-voastră pentru alți copii, mai puțin norocoși, sau să îi colinde. Amintirile și experiențele ne îmbogățesc și ne fac fericiți. Să fie Crăciunul despre bunătate, compasiune și iubire prin fapte și gesturi. Să fie despre cât de atent sunt la celălalt, ce îl bucură, ce are nevoie, ce îl face fericit. Să îi învățăm pe copii să fie generoși.

Una din durerile multor adulți este faptul că nu știu să primească iubirea, o resping. Le este greu să accepte complimentele, vorbele bune, și nu văd gesturile de atenție și iubire. Să primim iubirea celuilalt. Este un dar de iubire să știi să primești darurile celuilalt.

Crăciunul să fie un moment în care să ne oprim din graba zilelor, să îl vedem pe cel de lângă noi și să ne bucurăm alături de el. Cu toată dragostea noastră. Crăciun Fericit!

Rubrica realizată în colaborare cu Domnica Petrovai poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.