Mind Education

Jurnal de părinte: Sunt fetele și băieții de pe planete diferite?

Într-o emisiune recentă de la Radio Cluj, Domnica Petrovai a vorbit despre diferențele de gen. Pentru că discuțiile despre diferențele de gen – cum și dacă fetele/femeile sunt diferite de băieți/bărbați – sunt esențiale, mai ales pentru că multe din rupturile din relații și tensiunile dintre părinți și copiii și în cuplu apar datorită neînțelegerilor diferențelor dintre sexe.

Sunt femeia și bărbatul de pe două planete? Sau sunt mai asemănători decât credem?

Găsiți aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:

 

Una dintre cel mai citite cărți despre viața familiei și a cuplului promovează tocmai această idee, că femeile sunt de pe Venus și bărbații de pe Marte. Așa să fie? Pe de altă parte asta arată și nevoia de a înțelege aceste diferențe – cum sunt fetele și băieții, femeile și bărbații.

Vestea bună este că femeile și bărbații sunt de pe aceași planetă cu multe asemănări însă și cu diferențe. Biologia și creierul lor este diferit. Pentru a înțelege nevoile fetelor și ale băieților este important să privim și cum este percepută masculinitatea și feminitatea în prezent. Mai ales acele mesaje toxice și nesănătoase. Femeia care duce toată casa sau mult prea vulnerabilă, sensibilă, emoțională și bărbatul ca sprijin financiar al familiei, rațional și ne-emoțional.

În prezent în cele mai multe familii și femeia muncește și contribuie la siguranța  financiară a familiei și bărbatul este preocupat și implicat în creșterea și educația copiilor. Așteptările s-au schimbat. Relația este bazată pe reciprocitate și atât femeia cât și bărbatul au nevoie de resurse emoționale pentru familie.

Are însă bărbatul, tatăl, forța emoțională pentru a se adapta acestor nevoi ale familiei? Pe de altă parte din ce în ce mai multe femei își cresc singure copiii, fete sau băieți. Și au o relație proastă sau resping tatăl și implicarea lui în viața copilului. Cum vor crește băieții fără un model masculin? Cum vor învăța ce înseamnă masculinitatea? Sau fete care nu au trăit experiența protecției, siguranței și iubirii necondiționate a tatălui.

Cred că pentru a ne fi bine este nevoie de o evoluție, atât a femeii cât și a bărbatului. Dincolo de prejudecăți, către o mai bună înțelegere. Cu așteptări realiste unul de la celălalt.

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.