Mind Education

Jurnal de părinte: Tăcerea ca formă de respingere și ne-acceptare a copilului

Tăcerea și retragerea afecțiunii este folosită uneori de părinte ca formă de învățare de minte a copilului, de a-i arăta că a greșit, că trebuie să se corecteze. Și întâlnesc părinți, și ei cu durerile și frustrările lor, cu trecutul lor, care stau supărați pe copii zile întregi.

Își retrag afecțiunea, se poartă rece și distant fiind furioși, supărați și dezamăgiți de copii. Însă copiii resimt această retragere ca una dintre cele mai dureroase forme de neacceptare și respingere.

Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

 

Nevoia lor este de siguranță în relația cu părinții, de confort emoțional și de acceptare necondiționată, indiferent de ceea ce simt sau cum simt disconfortul. Frica, teama, nesiguranță, frustrarea este exprimată de copil prin comportamente care par adulților nepotrivite, însă atunci copiii au cea mai mare nevoie de ajutorul lor.

De ce ca părinte folosești tăcerea și retragerea afecțiunii în relația cu copilul și poate și în relația cu celălalt părinte?

Când tu ca părinte ai trăit alături de părinți care nu ți-au oferit confortul emoțional în momente grele sau dimpotrivă te-au pedepsit, criticat, ridiculizat, este mai probabil să faci același lucru cu copilul tău.

Când îți sunt inconfortabile propriile emoții și disconfort este dificil să poți accepta fără să te înfurie sau înspăimânte sau să te îngrijoreze trăirile copilului tău.

Când în relația cu ceilalți adulți, în cuplu, tu sau partenerul tău folosiți tăcerea ca formă de pedeapsă sau de evitare a conflictelor atunci este mai probabil să practici și tu același lucru.

Teama de conflicte, de ceartă, de ce va spune sau cum va reacționa partenerul îți creează și o mai mare teamă de propriile trăiri și alegi tăcerea. Însă pentru copil este o experiență foarte dureroasă, se simte neadecvat, respins, rău, defect și învață de la tine să ascundă ceea ce simte, sau să exprime ceea ce simte în alte moduri, pasiv-agresive ca și tine de altfel.

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.