Mind Education

Jurnal de părinte: Teama de greșeală a copiilor

Multor copii le este teamă să nu greșească, să nu supere sau dezamăgească, să fie pe placul părinților sau profesorilor, din frică și teamă. Au învățat frica de respingere, mai ales pentru că, unii părinți sunt critici și atenți la greșelile lor sau pun o mare presiune de a avea rezultate „excepționale”. Note mari, rezultate excepționale, standarde impuse. Ce duce la o mare anxietate pentru copil și învață că el sau ea este valoros/oasă doar dacă excelează, altfel este nemulțumit, se simte bine el cu el doar când are rezultate deosebite, cu o permanentă tensiune și neliniște, atent și el la greșelile lui și a celorlalți. Învață și copilul să fie și el critic. Sau copii care, datorită presiunii de a nu greși, evită și renunță, preferă să nu mai facă, să nu se implice. Pare că nu le pasă, însă în realitate le este frică să nu eșueze, să nu greșească.

Care este alternativa sănătoasă?

Să te conectezi emoțional cu copilul, atent le nevoile lui, nu la rezultate, la cum se simte și cum îl poți sprijini. Să îi validezi și disconfortul și bucuria.

Văd că îți este tare greu și îți este frică, sunt aici alături de tine.”

Copilul care caută permanent validări este un copil încă foarte nesigur. Copilul are nevoie să tolereze disconfortul eșecului, greutății sau momentele în care nu știe cum să rezolve o problemă, și „greșeala” să fie percepută ca un proces. Efortul și perseverența lui să fie apreciate. Să îi fie ușor copilului, fără teama că ne dezamăgește să vorbească cu noi. Nu pe noi trebuie să ne mulțumească, ci are nevoie să se descopere, să-și găsească propria lui identitate, preferințe, frici, dorințe, dar să se simtă în siguranță alături de noi, să aibă încredere, și așa va avea încredere în el. Nu înseamnă că suntem permisivi și le sprijinim evitarea sau renunțarea, lipsa de responsabilitate, dar le dăm un spațiu să crească fără presiunea noastră. Cu iubirea noastră.

Găsiți aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.