Jurnal de părinte: Un copil introvert nu este un copil timid
Mulți părinți sau educatori confundă copilul introvert cu unul timid, rușinos și temător. Însă nu este așa.
Pot fi și copii introverți temători însă nu datorită biologiei lor ci mai degrabă ei învață anxietatea din relațiile cu ceilalți. A înțelege cum este un copil introvert este atât de important pentru a nu-l judeca și a putea răspunde nevoilor lui.
1 din 3 copii sunt introverți, asta înseamnă că nu toți copiii se bucură de munca în echipă sau activitățile de grup. Cel mai probabil se va simți bine dacă se joacă sau studiază singur sau cu un bun coleg sau doi. Școala are nevoie să se adapteze și nevoilor lor.
Cum recunoaștem un copil introvert?
Copilul introvert are nevoie de un timp singur pentru a se simți bine cu el și a-și recâștiga energia și vitalitatea, diferit de un copil extrovert. Prea multă stimulare externă îl epuizează.
Nu îl copleșiți cu prezența și nu îl judecați ca fiind ciudat – respectați-i timpul lui personal.
Asta nu înseamnă însă că un copil introvert nu este și sociabil, însă pentru el socializarea este diferită de a celor extroverți. Este capabil de relații profunde de prietenie ca orice copil, însă în ritmul lui.
Are nevoie de un spațiu fizic al lui să-și regăsească energia – nu înseamnă că sunt egoiști pentru că au nevoie de lucrurile lor. De exemplu, scaunul lor la masa din bucătărie sau jucăriile lor.
Au nevoie să se gândească și să reflecteze mai mult înainte să vorbească, asta înseamnă că unii vor împărtăși ce li s-a întâmplat supărător la grădiniță sau școală după câteva zile, nu imediat. Se vor retrage dacă îi cereți să vorbească când nu se simte pregătit.
Extrovertul simte nevoia să vorbească imediat și devine frustrant pentru el felul de a fi al introvertului. Însă ajută mult să îi împărtășească nevoia – Știu că tu vrei să vorbim acum, însă eu am nevoie de un timp de gândire.
Timp neîntrerupt pentru activitățile în care este implicat. Dacă se joacă, atunci nu se va întrerupe din joacă pentru ca să te întâmpine pe tine sau dacă tu vrei să faci conversație cu el tocmai atunci.
Ai grijă să îl observi să vezi cum este nivelul lui de energie după o zi la școală sau grădiniță. Dacă simte nevoie să se reîncarce și să se liniștească în felul lui/al ei.
Pe de altă parte există și riscul refugiului în tabletă sau telefon după o zi dificilă și aici părintele este nevoie să îi ofere alte alternative.
Găsiți aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:
Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.