Mind Education

La bine și la greu! Dragostea în vremuri de criză

Despre dificultățile pe care le-au întâmpinat cuplu­rile în perioada izolării, despre manage­mentul crizelor, dar mai ales des­pre felul în care ne putem îmbunătăți relațiile am stat de vorbă cu Domnica Petrovai, psiholog clinician și psiho­te­rapeut, fondatoarea companiei Mind Education și a Școlii pentru Cuplu. Un interviu realizat de Diana Joicaliuc pentru Capital Cultural. Mai jos puteți citi câteva fragmente din interviu:

Sursa foto: https://capitalcultural.ro/

Potrivit statisticilor, rata divorțurilor a crescut semnificativ în China, în urma carantinei impuse. De asemenea, psihologii germani avertizează că numărul cuplurilor care se despart a crescut din cauza stresului resimțit în izolare. Care au fost consecințele psihologice ale izolării asupra vieții de cuplu? Din experiența dvs. cum au trecut cuplurile din România peste această perioadă?

Domnica Petrovai: Foarte multe cupluri au avut de înfruntat provocări cauzate de stres, de incertitudine și anxietate, în această perioadă. Toate acestea au dus la mult mai multe conversații dificile, la conflicte. Multe cupluri s-au trezit în imposibilitatea de a-și regla disconfortul în alte surse, la serviciu sau pur și sim­plu printr-o ieșire din casă, lucruri care, până la pandemie, ofereau posibilitatea evi­tării unor conflicte sau amânării rezolvării problemelor.

În urma întâlnirilor pe care le-am avut recent am observat că, pe de o parte, sunt cupluri care se confruntă acum cu probleme nerezolvate de mulți ani, iar presiunea rezolvării acestora a fost mult mai mare. Pe de altă parte, din fericire, există și cupluri care s-au bucurat de oportunitatea de a petrece mai mult timp împreună. Sunt cupluri care au reușit să se reapropie, să se reconecteze pentru că în lipsa unor factori externi au putut să acorde mai mult timp relației.


Cred că pandemia a arătat și cât de rezilienți erau cei doi parteneri, și mă refer aici la capacitatea de a face față situațiilor dificile, de a ști cum să ai conversații dificile fără reproș, fără judecată. Totodată, pandemia a mai arătat și ce resurse personale aveau cei doi, capacitatea de a-și menține anumite rutine sănătoase, de a rămâne prezenți în situații inconfortabile, de a gestiona îngrijorările și de a aduce bucurie în viața de zi cu zi fără prea multe experiențe externe.

Așadar, perioada de izolare a devenit testul suprem în relația de cuplu. A adus această perioadă mai multă claritate în cuplu? Mai multă sinceritate?

Domnica Petrovai: Cumva pandemia a fost un test foarte bun pentru multe relații. Mulți și-au dat seama că sunt foarte puține lucruri care îi apropie de partener, că nu împărtășesc aceleași valori, și atunci decizia de separare a devenit mult mai evidentă. Dar a fost un test bun și pentru cei care au investit în relație, cei care au fost atenți la evo­luția lor personală și a relației și s-a văzut în peri­oada aceasta de criză că au putut să se sprijine unul pe celălalt.

A fost un test de supraviețuire pe care unii l-au trecut cu brio, devenind mai puternici și cu mai multă înțelegere reciprocă. Situațiile de criză ne dezvăluie propriile noastre puncte sensibile, vulnerabile, diferențe care par ireconciliabile, nevoi sau provocări pe care nu ni le-am recunoscut până acum. A fost un bun moment de înțelegere, mai profundă a celor doi parteneri, sau dimpotrivă, o accelerare a unui proces care începuse de mult. Dar cred că a fost utilă accelerarea identificării problemelor în cuplu.

Ce anume v-a surprins cel mai tare în această perioadă? V-a făcut pandemia să regândiți modul în care priviți oamenii, relațiile și viața?

Domnica Petrovai: Pentru mine și familia mea a fost o perioadă grozavă, pentru că apropierea a fost mult mai mare și am avut timp pentru conversații mult mai profunde decât înainte. Pentru mine a fost revelatoare ideea de comunitate pe care o aveam și înainte, dar la un nivel mai teoretic. Mă refer la stu­diile potrivit cărora cuplurile au un risc mai mare să divorțeze, dacă prietenii prietenilor lor divorțează chiar dacă între aceste cupluri nu există o relație. Asta înseamnă că ne influențează foarte mult convingerile, experiențele celorlalte cupluri. Dacă atunci era o experiență pe care o exploram mai degrabă teoretic, ei bine acum a fost mult mai vizibilă în practică.

Am observat de exemplu, cum acele cupluri care au prie­teni apropiați, cupluri la fel de dornice în a evolua și în a-și înțelege dificultățile, s-au sprijinit, în timp ce le-a fost mult mai greu cuplurilor care au fost mai degrabă izolate în pandemie, fără relații de prietenie și de încredere.
Cred că îmi doresc să mă gândesc de acum încolo la soluții care să vină în sprijinul comunităților. Sprijinul să ajungă acolo unde oamenii au nevoie de ajutor, la locul de muncă, la școală, acolo unde se simt confortabil să primească un sprijin, mai degrabă într-o formă indirectă. Sunt și rezul­tatele cercetărilor care arată că atunci când primești un sprijin indirect, acesta este mult mai bine primit. Adică, e mai înțelept să-ți ajuți partenerul fără să-i spui direct, uite asta am făcut pentru tine, pentru că va avea un impact mult mai bun asupra relației, mai ales în situații de criză.
Mi-aș dori să-i sprijin mai mult pe cei care sunt aproape de oameni. Am început anul trecut cu un curs pentru preoți, am început în școli și în companii și sunt mult mai motivată acum să-mi duc energia acolo.

Sunteți fondatoarea Școlii pentru cuplu, o comunitate de practică și învățare pentru viața în doi și bunăstarea familiilor, iar recent ați lansat primul proiect de cercetare al Școlii pentru cuplu. Despre ce este vorba?

Domnica Petrovai: Da, sunt foarte încântată! De multă vreme așteptam să avem resurse financiare pentru a iniția primul proiect de cercetare. Îmi doresc foarte mult să avem date, să înțeleg nevoile cuplurilor din România, nevoile părinților, ale celor care au divorțat sau sunt părinți singuri. Am două obiective, o campanie națională de prevenție și educație a vieții de cuplu, dar și dezvoltarea unor servicii prin colaborarea cu diverse instituții, cum ar fi primăria sau biserica, sau alte instituții care sunt deschise în a duce serviciile către cupluri înainte să apară crizele. Potrivit studiilor, crizele pot fi prevenite, rup­turile dureroase, abuzul, divorțul pot fi prevenite cu intervenții care nu sunt foarte costisitoare. Sunt intervenții la nivel de educație pe care îmi doresc foarte mult să le putem promova. Și de aceea e nevoie de cercetare pentru că noi ne raportăm mereu la date din afara țării.

Cât de mult credeți că va schimba pandemia de coronavirus relațiile dintre oameni?

Domnica Petrovai: Cred că pandemia a schimbat deja relația dintre oameni. Din păcate, sunt multe persoane care s-au izolat, poate că se izolau și înainte, dar această perioadă le-a accelerat izolarea. Știm că izolarea duce la neîncredere și suspiciune, la multă ostilitate față de oameni și reprezintă un risc foarte mare și de depresie și de anxietate.

Pe de altă parte, cred că sunt și oameni care au conști­en­tizat valoarea relațiilor, sunt mult mai atenți acum la relațiile de prietenie. Foarte mulți mi-au povestit că s-au revăzut online cu prieteni de demult, iar acesta este un lucru valoros și sper să păstrăm în continuare deschi­derea și dorința de a avea grijă de relațiile noastre impor­tante pentru că de fapt ele ne hrănesc, ne aduc foarte multă alinare, mai ales în situațiile inconfortabile, dar și multă bucurie. În prezent, îngrijorarea mea este dată de creșterea numărului de persoane care au un risc mai mare de depresie și anxietate, iar acest lucru are impact și asupra relației de cuplu.

*articolul face parte din ediția tipărită Capital Cultural nr. 23.

Puteți citi întreg articolul aici.