Mind Education

Legătura dintre sport și wellbeing: o rețetă care schimbă vieți

În fiecare zi, de luni până vineri, timp de 30 de minute, reprezentanții Transylvania College transmit Live pe Facebook o sesiune de sport pregătită special pentru copii și adolescenți, indiferent că sunt elevi în școală sau nu. Live-urile se vor încheia pe 12 iunie 2020, dar ne dorim să îi convingem pe părinți și pe copii că e în beneficiul lor ca mișcarea să continue și în timpul verii. Și nu doar în timp de pandemie, când anxietatea noastră, a tuturor, e mai crescută, ci în orice perioadă a vieții.

Colegii noștri specialiști de la Mind Education (Alina Lupeș și Raul Lupaș) ne-au explicat (dacă mai era necesar) cu ce ne ajută sportul, ce schimbări a adus mișcarea în viața lor și ce legături există între wellbeing și sport.

Alina, ce sfaturi ai în general pentru părinții care nu reușesc să-și convingă copiii să facă sport? Sau pentru părinții care nu pot să se convingă pe ei înșiși să facă sport?

Cred că nimeni nu are nevoie să fie convins să facă sport, pentru că mișcarea ne place în mod natural. Este parte din rădăcinile și instinctele noastre. Dacă totuși instinctele ne sunt adormite sau nu am ajuns să conștientizăm asta, recomand să încercați mai multe variante de mișcare. Nu vă opriți din explorat până nu ați găsit mișcarea care vă încarcă, vă descarcă, vă face să vă simțiți bine, plin de viață sau să mai procesați din tensiune.

Care e legătura între sport și wellbeing?

Eu nu pot să despart starea de bine de mișcare și corp. Bucuria pură și vitalitatea vin din savurarea momentelor simple. Savurarea are loc prin simțuri, fie că vorbim despre a simți cu totul gustul unei căpșune, atingerea unui masaj, o melodie încântătoare, o imagine sau miros. Apoi, dacă sunt deconectat de corpul meu, sunt deconectat de nevoile mele profunde și mult mai predispus la mecanisme de apărare sau substituții pentru ceea ce am eu nevoie în realitate, fie că vorbim de iubire, vitalitate sau autonomie. Deconectat de ceea ce e important pentru mine, mă învârt în aceleași cicluri de nefericire. Și, ca recompensă imediată, după 20 de minute de mișcare corpul începe să secrete natural endorfine, hormonul care ne face să ne simțim bine. Și să nu uităm, atingerea ne face să ne simțim în siguranță. E important să mai oprim din când în când activitatea din neocortex, adică gândirea și vorbitul, și să simțim mai mult. De fapt, gândim mai bine și suntem mai puțin reactivi când suntem prezenți în corp. Stresul se reglează prin mișcare, iar atenția interoceptivă, adică capacitatea noastră de a simți senzațiile din interiorul corpului, corelează cu capacitatea de autoreglare emoțională.

Raul, te-aș ruga să detaliezi cum vezi tu, ca psiholog, relația dintre anxietate și sport.

Atunci când discutăm despre anxietate sau stres nesănătos, e necesar să includem aici o minte supra-aglomerată de gânduri, cel mai adesea negative. Persoana folosește din resurse mai mult decât ar fi optim, iar corpul și mintea reacționează în diverse forme. Se eliberează unele substanțe care produc disconfort, apar emoțiile sau stările psiho-somatice, cum ar fi bătăile accelerate ale inimii, durerile de stomac, crampele musculare.

Sportul are un efect benefic asupra combaterii anxietății în mai multe moduri. Pe de o parte, ajută persoană să se deconecteze, să își ia o pauză de la multitudinea de gânduri. Asta înseamnă mai puține gânduri negative. De asemenea sportul reduce acele substanțe din corp numiți hormonii stresului, în timp ce stimulează substanțe care ne fac să ne simțim bine. Sportul ajută omul să abă mai multă încredere și să se expună în situații sociale benefice, cum ar fi întâlnirile cu prietenii.

Ce sport ar fi potrivit pentru copii?

Recomandarea pentru copii este ca sportul să fie adaptat vârstei și temperamentului. Sunt copii care au nevoie de un sport mai intens, iar alții cărora li se potrivesc sporturile mai ușoare. Ce trebuie să știm cu toții este că sportul este foarte benefic pentru copii. Îi ajută în buna dezvoltare a abilităților fizice, le îmbunătățește stima de sine, creează spațiul benefic pentru dezvoltarea relațiilor cu ceilalți, îi ajută să se organizeze și să devină autonomi. De asemenea, sportul este o cale bună prin care copiii pot învăța să își gestioneze unele emoții inconfortabile, precum furia. Furia este o emoție ca oricare alta, cu structura și beneficiile ei. Ea devine problematică atunci când tânărul nu are tool-urile (n.r. – instrumentele) necesare prin care să o poată exprima. De aici apar diverse comportamente, nepotrivite social și uneori medical. Sportul, așadar, este o bună cale prin care ei pot învață să își regleze trăirile emoționale si să se echilibreze.

O recomandare universală pe care o fac, în special dat fiind că traversăm această perioadă diferită și restrictivă, este practicarea yoga. De la vârste foarte mici poate fi practicată, iar beneficiile sunt multiple (conform International Journal of Yoga, 2011): creșterea flexibilității, îmbunătățirea respirației și a vitalității, combaterea stresului, creșterea performanței, protecția împotriva rănirii, corectarea posturii.