Mind Education

Ne putem vindeca relația după un act de infidelitate? Rolul partenerului infidel

sursa: Pexels

Ce facem atunci când partenerul cu care ne-am făcut planuri de viață încalcă promisiunea de a fi loial și ne simțim profund răniți, căutând răspunsuri la o serie de întrebări care nu ne mai dau pace? Cum putem continua atunci când neputința pe care o simțim se transformă într-o furie puternică, apoi în disperare, vinovăție, rușine, tristețe, iar în final într-un sentiment de abandon profund? Ne întrebăm fără speranță dacă relația noastră a însemnat ceva până în acel punct sau dacă momentele în doi au fost cu adevărat valoroase. Poate apărea și întrebarea dacă durerea produsă va dispărea vreodată.

Infidelitatea poate lăsa o urmă profundă și are puterea de a zdruncina atât persoana rănită, cât și viața pe care cei doi o au împreună. Totuși, acest moment dificil, de cumpănă, poate fi depășit de parteneri într-un mod sănătos, dacă în viața lor ulterioară se regăsesc anumite aspecte importante, respectate de amândoi în egală măsură. Fiecare este responsabil pentru partea sa și va depune efort în moduri diferite, dar pentru un scop comun – acela de a întregi relația. În plus, devine esențial pentru ambii parteneri să își asume un proces personal emoțional profund, care să reprezinte piatra de temelie pentru vindecarea împreună. 

Odată ce încrederea a fost spulberată, cum mai putem vorbi de vindecare?

Din fericire, cercetările ne arată că vindecarea și continuarea vieții în doi este posibilă și după un astfel de eveniment, doar dacă ne oferim timp, spațiu, răbdare și blândețe pentru a procesa și integra în profunzime tot ce s-a întâmplat. De asemenea, este importantă clarificarea intențiilor de a rămâne sau nu împreună și un angajament asumat, reciproc de a continua în direcția dorită. Totuși, a reveni la ”starea de normalitate” anterioară infidelității este un obiectiv nerealist, iar ce este esențial de cunoscut este că vindecarea capătă noi forme, unele poate cu totul diferite față de ce era familiar până în acel moment. Un element valoros pentru un cuplu care se confruntă cu o astfel de dificultate este sprijinul de specialitate – apelarea la un psihoterapeut de cuplu, care crede în relații de iubire de lungă durată și poate aduce informații, practici prețioase pentru cei doi. 

Cum poate contribui partenerul care a produs suferința?

Pentru a redobândi încrederea pierdută, este nevoie de o serie de acțiuni specifice necesare ambilor parteneri, pentru a se simți sprijiniți în a se redeschide și a se apropia  fiecare de durerea sa. Suferința apare de ambele părți, iar dacă este abordată cu asumare și blândețe, ea le poate oferi amândurora lecții valoroase.

  1. Conștientizarea și admiterea greșelilor și a suferinței provocate

Este foarte importantă o atitudine plină de compasiune, de tipul ”Îți văd durerea și îmi pare rău că eu sunt cel/cea care a cauzat-o” și verbalizarea acesteia, ori de câte ori are nevoie partenerul. Chiar dacă în interior conștientizarea este făcută, ajută să reasigurăm persoana de lângă noi și să transmitem mesajul că ea este importantă, că relația este una semnificativă și că ne pasă cu adevărat. 

Acest lucru se poate face doar prin asumarea responsabilității pentru infidelitate și acceptarea fără judecată sau minimizare a suferinței celuilalt.

  1. Asumarea responsabilității pentru aducerea în discuție a infidelității

Este important aici să fim în contact cu durerea persoanei iubite și să ne dăm seama în ce momente aceasta ar putea fi activată de elementele din jur. Când abordăm subiectul dificil, îl eliberăm pe partenerul rănit de tendința de a se gândi obsesiv la acesta și îl asigurăm că lucrurile nu au fost uitate. Persoana îndurerată simte să amintească momentul pentru a fi sigură că îi este văzută durerea, însă dacă celălalt își asumă o parte din această responsabilitate, ea se va putea elibera mai mult de acel moment.

Spre exemplu, dacă lipsa loialității s-a întâmplat în perioada în care partenerul înșelat a fost plecat din oraș prin prisma profesiei sale, perechea sa are rolul de a fi atentă la această vulnerabilitate. Poate să adreseze temerile nespuse înainte de călătoria de afaceri pentru a mai liniști gândul că se va întâmpla din nou (”Înțeleg că este o situație dificilă pentru tine și faptul că pleci redeschide anumite amintiri dureroase. Știu că lucrurile pe care le-am făcut au destabilizat încrederea dintre noi și este natural să îți apară aceste îngrijorări”).

Astfel, își asumă rolul de protector al relației și nu lasă toată presiunea reamintirii evenimentului pe partener/ă.

  1. Crearea spațiului pentru vindecare

Acest pas începe cu deschiderea către a simți și tolera vinovăția pentru consecințele cauzate. Implică și permiterea celui de lângă de a aduce vorba despre infidelitate, suportând toate emoțiile negative care apar odată ce stai față în față cu durerea produsă ființei iubite.

Oferă-i spațiu partenerului de a adresa aceleași întrebări, în mod repetitiv astfel încât să poată restructura și oferi un sens poveștii relației voastre. Nu îl acuza de rea intenție și ajută-l să creeze legături între ce s-a întâmplat și ce înseamnă asta atât pentru el, cât și pentru voi.

Infidelitatea este văzută ca un eveniment traumatic și produce efecte negative atât la nivel individual, cât și la nivelul relației. Destabilizează puternic securitatea emoțională și zdruncină anumite credințe de bază pe care oamenii le au despre sine, despre celălalt și despre viață. 

De aceea, pentru o continuare sănătoasă a relației este important ca fiecare dintre cei doi parteneri să își asume responsabilitatea pentru rolul pe care îl au amândoi în vindecare și pentru acțiunile care îi pot ajuta în mod real în continuare. Următorul articol va aborda acțiunile specifice și necesare, aflate de partea partenerului care a aflat despre actul infidel, dar care își dorește un proces vindecător de continuare a poveștii de iubire.