Notele, teama de eșec și frica de respingere în școală și acasă

Pedepsele nu sunt o noutate. Din păcate, fiecare dintre noi știe ce înseamnă și cât de mult suferim când suntem pedepsiți. Iar asupra celor mici, impactul este mult mai mare. Trăiesc cu frică, cu teama că vor fi pedepsiți de părinți sau de profesori, că vor lua o notă mică la o testare. Dar cum percep copiii aceste lucruri și cum îi influențează?
Domnica Petrovai a scris un articol pe această temă care poate fi citit în întregime pe site-ul Web for Cluj. Câteva pasaje din acest material, mai jos:
Hipervigilența părinților și profesorilor pentru note are consecințe dramatice asupra copilului. În primul rând, copilul nu învață să aibă încredere în el, să se simtă în siguranță alături de părinte și profesor dacă conectarea lui cu el este exclusiv sau predominant prin note. Copilul are nevoie de acceptare necondiționată.
Când copilul are încredere în tine, influența ta este benefică. Și are încredere în tine când se simte în siguranță. Când se simte ascultat, înțeles, sprijinit, când simte că poate conta pe tine. NU când îi este frică de ce vei spune, cum vei reacționa când a greșit, sau nu știut ceva, sau a luat o notă mică. Atunci când reacționezi emoțional, te înfurii, te enervezi, îl pedepsești aspru cu supărarea ta, copilul se simte amenințat și își distrage atenția de la esențial. Nu mai știe cum să facă față unei situații dificile, cum și cât să învețe.
Cum reacționăm noi, părinții, la notele copilului? În primul rând, aprecierea să fie despre ei și nu despre noi. În loc de „Bravo, sunt mândră de tine!”, „Mă bucur să te văd mulțumit/ă de tine.” Mulțumirea să fie a lui/a ei. NU este despre mulțumirea noastră. Să simtă că este iubit, apreciat chiar și atunci când rezultatele lui nu sunt „bune” pentru el.