Mind Education

Nuanțe machiavelice și colaborare

Sursa foto: www.pexels.com

„Limbajul de programare” al persoanelor cu nuanțe de machiavelianism are două cuvinte cheie: (poftă de) putere și manipulare. Matematic spus, creșterea puterii personale depinde direct proporțional de complexitatea “aptitudinii” de a-i manipula pe ceilalți pentru îndeplinirea obiectivelor proprii. Manipularea presupune cunoașterea fină a punctelor vulnerabile ale celorlalți, iar cele mai multe persoane nu își vor da seama că au fost manipulate decât foarte târziu. La începutul colaborării, aceste persoane sunt cuceritoare și convingătoare, în special prin siguranța de sine și mesajele bine calculate. Iar tu, cel din fața lor, ești convins/ă de necesitatea și beneficiile mutuale ale parteneriatului cu ei; până în momentul în care îți “consumi” rolul și brusc devii dispensabil. Atunci te copleșește furia, dezamăgirea și frustrarea că ai fost naiv/ă și te-ai lăsat atras/ă în scenariul lor.

Probabil cel mai acurat cuvânt care descrie COLABORAREA cu persoanele cu nuanțe machiavelice este “duplicitară”: seducătoare și măgulitoare la început, dar plină de frustrări ulterioare. Grija cu care abordează relațiile profesionale nu reflectă nicidecum curiozitatea sau empatia pentru a înțelege autentic persoana din fața lor, ci e doar un exercițiu bine practicat de a găsi punctele vulnerabile, nevoile celuilalt și cum pot fi acestea folosite pentru agenda proprie.

Din perspectiva lor, colaborarea este cel mai bun context prin care înțeleg la ce “pot fi de folos” ceilalți; calitățile celorlalți sunt evaluate mercantil ca un produs ce le revine, iar punctele vulnerabile sunt o “resursă valoroasă” în parcursul lor de a-și crește puterea (financiară sau de influență socială). În funcție de valorile pe care le au, sunt capabile să facă (aproape) orice e nevoie pentru a-și atinge scopurile proprii. De aceea, colaboratorii pot fi derutați pentru că pot întâlni versiuni foarte diferite ale aceleiași persoane.

În echipă, indiferent dacă sunt colegi sau liderul formal, se vor poziționa în roluri de coordonare și supervizare și vor evita sarcinile operaționale, “de jos”, pentru că nu rezultă putere din derularea acestui tip de sarcini. De aceea pentru colegii care au așteptări ca distribuirea sarcinilor să fie echitabilă, colaborarea cu persoane cu nuanțe machiavelice va fi cel puțin frustrantă.

Relațiile, fie personale sau profesionale, sunt construite și păstrate doar dacă au “beneficii atașate”. Și singurul beneficiu pe care îl consideră important este creșterea puterii lor. De aceea, vor minimiza rolul relațiilor personale și de multe ori le vor considera “pierdere de timp”; îi vor privi critic și nu vor înțelege acele persoane care dezvoltă “prea multe” relații necondiționate profesional, doar din prietenie și bucuria împărtășirii. În colaborările lor au mare grijă să păstreze relațiile profesionale necontaminate de cele de prietenie. Prietenia este, pentru aceste persoane, un context în care zonele lor vulnerabile sunt expuse și deci ar putea fi în defavoarea lor. Sau, în cuvintele personajului Frank Underwood (House of Cards), “Prietenii sunt cei mai de temut dușmani.

Cum sunt LIDERII cu nuanțe machiavelice? Atrași de aceste roluri, pentru că percep pozițiile de coordonare ca un context excelent de a avea acces la și a exploata resursele de orice fel, deci în folosul expandării lor profesionale. Atunci când nu dețin un rol formal de lider, vor fi extrem de abili în a și-l construi. Pot fi considerați dezvoltatori foarte buni de afaceri datorită abilității lor de a identifica și atrage resursele potrivite; însă cu cât nuanțele machiavelice sunt mai accentuate și lipsesc valori precum corectitudine, cu atât vor pierde, în timp, afacerea construită, prin plecările colegilor care se simt folosiți, manipulați, neascultați și trădați. În echipele coordonate de lideri cu aceste nuanțe, lipsesc sentimentul de siguranță psihologică, încredere împărtășită și controlul asupra rolului profesional datorită schimbărilor imprevizibile și dese făcute doar cu scopul dezvoltării profesionale a liderului.

SITUAȚIILE CONFLICTUALE cu persoanele cu nuanțe machiavelice sunt intense și de obicei se încheie fie în avantajul  acestor persoane fie în ruperea relației de colaborare. Vor folosi mesaje duale, ambigue care lasă persoana din fața lor încărcată cu vinovăție și cu responsabilitatea rezolvării problemei. În situații conflictuale aceste persoane își vor intimida subtil sau agresiv colaboratorul folosind de la amenințări și jigniri până la condiționări și constrângeri. Își vor cere scuze doar pentru că mai au nevoie de tine, de aceea nu vor fi schimbări reale ulterioare. Toate punctele vulnerabile ale colaboratorului descoperite până acum vor fi abil etalate și manipulate însă în dezavantajul colaboratorului. Sau, în limbajul personajului Frank Underwood (House of cards) “Pentru aceia dintre noi aflați în vârful lanțului trofic, nu există milă. Există o singură regulă: vânează sau vei fi vânat.” Dacă la început colaborarea cu o persoană cu nuanțe machiavelice părea “un proiect profesional” plin de oportunități bilaterale, după o situație conflictuală râmâne un gust amar de trădare, furie și vină pentru naivitatea cu care ai abordat inițial relația și de dezamăgire… și lecții de învățat pentru viitoarele colaborări.