Oamenii se schimbă? Cum schimbarea începe mai întâi cu noi
Cu siguranță sunt aspecte care nu ne plac la noi înșine, la partenerul nostru de cuplu, la colegul critic de la serviciu sau la vecina curioasă de la etajul 2. Dacă așa stau lucrurile, atunci să ne schimbăm mai întâi pe noi înșine și doar mai apoi să așteptăm ca și cei din jurul nostru să se schimbe. Este ușor de spus, dar oare oamenii chiar se pot schimba? Uneori, doar când auzim cuvântul „schimbare” ne vine să fugim cât ne țin picioarele.
Cum schimbăm la noi aspectele care nu ne plac
Schimbarea e posibilă, doar că este un proces de durată. Nu putem, cât am bate din palme, să scăpăm de obiceiurile vechi, chiar dacă suntem conștienți că nu ne fac bine.
Așadar, este un proces care începe, mai întâi, cu conștientizarea situației prezente și a ceea ce dorim să schimbăm. Pare evident, dar de multe ori nu ne dăm seama. Dacă suntem obișnuiți să dăm vina pe cei din jur pentru problemele noastre, atunci nu suntem constienți. Dacă invocăm mereu ghinionul, atunci suntem în negare: cum am putea să schimbăm ceva la noi dacă nu ne asumăm gândurile și comportamentele pe care le avem?
Mai apoi, sunt importante motivația, perseverența și efortul de a ne schimba. Schimbarea vine mereu la pachet cu disconfortul: ne este greu să facem lucrurile diferit decât le-am făcut până acum. Așa că, acumulăm multă rezistența la schimbare. Dar atât timp cât vedem schimbarea ca pe o posibilitate de a crește, de a ne dezvolta, pot apărea lucruri minunate în viața noastră.
Oamenii de lângă noi pot fi schimbați?
Cred că cea mai bună modalitate să-i ajutăm pe cei din jur să se schimbe este să știm, mai întâi, cum ne putem schimba propriul comportament. De multe ori, am dori să-i vedem pe ceilalți că se schimbă, în timp ce noi nu facem nimic. Ne dorim ca partenerul de cuplu să se schimbe în anumite privințe, dar pierdem din vedere că o relație funcțională presupune că fiecare dintre noi să-și asume „jumătatea” de drum. Spre exemplu, îmi doresc ca partenerul meu să nu mai fie critic față de mine, dar oare nu se întâmplă că și eu să-l critic, să-l judec, să-l învinovățesc pentru ce nu merge bine în relația noastră? Cu alte cuvinte, e nevoie ca eu să ajung să fiu în echilibru cu mine, să-mi cunosc vulnerabilitățile, să schimb ce este de schimbat. Să devin practic cea mai bună versiune a mea așa încât, cu timpul, această atitudine să poată inspira și persoanele din jurul meu.
Provocarea cea mai mare: cum facem să dureze schimbarea
Deși suntem interesați să facem schimbări în viața noastră, de multe ori apar factori care ne sabotează să fim perseverenți. Și, astfel, revenim la vechile obiceiuri. Jeffrey Kottler, profesor și autor, a intervievat ani de-a rândul oameni întrebându-i despre schimbările pe care le-au facut în viața lor și care dintre ele au durat. Participanții la interviuri au menționat repetat că atunci când au trăit experiențe dificile în viață – sau un eveniment traumatizant: moartea unui membru al familiei, o criză financiară, o relație de dragoste încheiată sau pierderea locului de muncă etc. – au fost mai afectați. Și, așa, schimbarea pe care au făcut-o continuă și în prezent. Știm, astăzi, din cercetări faptul că un eveniment dificil din viață îi poate doborî pe unii, dar, în acealași timp, pentru alții, poate duce la schimbare, la o dezvoltare spectaculoasă și învățare. Așa se explică faptul că atunci când ne simțim inconfortabil, când nu suntem în elementul nostru, suntem forțați cumva să găsim o altă soluție pentru problema noastră.
Cand sunt sanse mai mari ca schimbarea să dureze
- Când schimbarea devine a noastră. Atunci cand o internalizăm, când învățăm că este parte din noi.
- Când avem sprijinul celor dragi. Sunt șanse mult mai mari să reușim atunci când cei din jurul nostru ne sprijină în acest demers al schimbării.
- Când suntem foarte activi emoțional. În momentele în care simțim emoțiile mai intens sunt șanse mai mari să ni le reamintim. De exemplu, când simțim teamă, care poate ajunge până la anxietate, ne poate crește motivația.
- Interes și motivație susținute de-a lungul timpului. Este foarte ușor să ne abatem atenția de la scopul nostru sau să ne focusam pe alte interese.
Vestea bună este, că indiferent de vârstă, schimbarea poate veni în viața fiecăruia dintre noi. Important e să nu lăsăm frica sau rigiditatea să ne împiedice în acest proces. Chiar și o schimbare mică poate avea beneficii mari. În plus, schimbarea care merge într-o direcție pozitivă ne redă încrederea, ne îmbunătățește relațiile cu cei din jurul nostru, precum și întreaga stare de bine.