Percepţii greşite despre sexualitate, interviu cu Domnica Petrovai
Despre sexualitate, când, cum și cine vorbește despre ea cu copiii și adolescenții, Domnica Petrovai a mai scris. De data aceasta, însă ea a explicat pentru „Adevărul” ce crede că se ascunde, la o analiză mai profundă, în spatele unor poze cu câțiva adolescenţi din Cluj care au mimat sexul oral la un bal al bobocilor.
Acele fotografii reflectă o foarte proastă relaţie a adolescenţilor cu părinţii lor pentru că aici, cu cât adolescentul are o relaţie mai apropiată, care are la bază siguranţa şi încrederea, cu atât adolescentul se simte mai protejat şi mai puţin expus unor experienţe sau experimente care să-i lezeze siguranţa sau imaginea de sine. Iar o relaţie proastă dintre adolescent şi părinte şi lipsa unei educaţii sexuale centrate pe ce înseamnă intimitate şi sexualitate pot duce la expuneri publice şi comentarii abuzive.
Perioada 10-14 ani este una vulnerabilă pentru adolescenţi. E mai mare nevoia de acceptare şi conştientizează mult mai greu care sunt consecinţele. Acceptă comportamente sau reacţii nepotrivite din partea celorlalţi copii.
Comentariile agresive sunt un abuz la adresa acelor tineri. Nu este problema nimănui să judece, să respingă. Cea mai înţeleaptă decizie ar fi ca ei să fie sprijiniţi. Ei, părinţii, profesorii. Să fie iniţiat un fel de workshop, o conferinţă. Oricum lucrurile nu ar trebui băgate sub preş. Acei copii ar avea nevoie de un sprijin imediat. (…) S-ar putea ca pentru unii să fie o experienţă traumatizantă şi să fie reacţii de depresie, anxietate. Au nevoie să fie sprijiniţi. E foarte probabil ca unii dintre acei tineri să nu ceară ajutorul, să nege, să minimalizeze ce s-a întâmplat, să pară că nu le pasă, că a fost ceva distractiv, dar asta e o formă de protecţie.
Cred că avem o foarte mare problemă, şi aici mă refer la cultura românească. Educaţia sexuală este asociată cu boli, abuzuri, relaţii victime-abuzator, nu cu sexualitatea sănătoasă ce înseamnă, în primul rând, o relaţie sănătoasă cu graniţe sănătoase între persoane de sex opus. Lipsa acestei educaţii creează o foarte mare confuzie în rândul adolescenţilor şi face posibilă influenţa din mass-media, acces la pornografie – care este din ce în ce mai mare datorită Internetului, ce duce la o deformare a ceea ce înseamnă feminitate şi masculinitate.
Mai multe despre ce spun studiile despre educația sexuală puteți citi aici: https://goo.gl/Sb8dJe
Multe programe de educaţie sexuală din mai multe ţări au eşuat pentru că au fost centrate pe ameninţări şi pericole de care adolescenţii trebuie să se ferească, dar şi deoarece au exclus o abordare din prisma ideii de relaţie, de a explica ce înseamnă, de fapt, intimitate, ce înseamnă să intri/să ieşi dintr-o relaţie. Adolescenții au nevoie foarte mare de părinţi să înţeleagă lucrurile astea. Convingerea că un copil are mai puţin nevoie de părinte în perioada adolescenţei este total greşită deoarece tot ce ţine de protecţie, sprijin, îndrumare este nevoie să vină dinspre mamă şi tată.
Întregul articol poate fi citit aici: adev.ro/oyfq7g